România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR
A doua plată de 2,76 miliarde de euro a fost efectuată de Comisia Europeană către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), conform unui comunicat al Parlamentului European.
Această plată în valoare de 2,76 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi a fost posibilă datorită îndeplinirii de către țara noastră a 49 de etape și obiective legate de cea de-a doua tranță.
A doua tranșă din PNRR: 2,76 miliarde de euro
Obiectivele legate de cea de-a doua tranșă acoperă reforme cheie în domeniile tranziției ecologice și digitale, printre care adoptarea legii privind decarbonizarea și intrarea în vigoare a legii privind guvernanța serviciilor de cloud computing desfășurate în sectorul public.
Totodată, România a prezentat și reforme pentru îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor publice, pentru promovarea turismului și culturii, pentru dezvoltarea resurselor umane din sectorul sănătății, pentru îmbunătățirea colectării impozitelor și sustenabilitatea pensiilor, pentru modernizarea infrastructurii sistemului de învățământ, dar și pentru consolidarea independenței sistemului judiciar și lupta împotriva corupției.
Plățile s-au bazat pe performanță, fiind condiționate de punerea în aplicare de către România a investițiilor și reformelor descrise în planul său de redresare și reziliență, notează G4Media.ro.
În decembrie 2022, România a înaintat Comisiei Europene o a doua cerere de plată în valoare de 2,8 miliarde de euro din cadrul FRF. Această sumă ar fi trebuit să acopere 51 de etape și obiective.
În iunie, Comisia Europeană a adoptat evaluarea preliminară parțial pozitivă a cererii de plată a țării noastră, după ce a constatat că două etape legate de investițiile în energie nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător.
De asemenea, Comisia a recunoscut primii pași făcuți de România în privința îndeplinirii etapelor restante, chiar dacă mai sunt de făcut eforturi majore.
Plata fondurilor legate de cele 49 de etape și obiective ale României, care au fost îndeplinite satisfăcător, a fost realizată pe fondul avizului Comitetului Economic și Financiar.
Planul global de redresare și de reziliență al României va fi finanțat prin granturi și împrumuturi în valoare de peste 29 de miliarde de euro.