România a fost dată în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de către OMV: Proprietarul Petrom reclamă încălcări ale contractului de privatizare (VIDEO)

România a fost dată în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de către OMV: Proprietarul Petrom reclamă încălcări ale contractului de privatizare (VIDEO)

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a dat România în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj reclamând că statul român nu a respectat prevederile din contractul de privatizare legate de plata daunelor de mediu.

Mai concret, OMV se plânge că o parte din cheltuielile legate de poluarea istorică şi de dezafectarea sondelor nu au fost plătite de autoritățile române precum s-a convenit. Procesul a fost deschis în data de 7 martie, conform economica.net.

"În aprilie 2016, OMV a notificat statul român cu privire la o serie creanţe neplătite de partea română în legătură cu anumite obligaţii de dezafectare a unor sonde şi de refacere a mediului, în valoare cumulată de aproximativ 34 milioane de euro. Începând cu data trimiterii acestei notificări, elaborată în baza clauzelor acordului de privatizare, OMV şi statul român au avut la dispoziţie 180 de zile pentru a rezolva în mod amiabil neînţelegerea. Acest termen a expirat în 19 octombrie 2016, iar pe 7 martie 2017 OMV a iniţiat procedurile de arbitraj împotriva statului român, în concordanţă cu regulamentele Camerei Internaţionale de Comerţ de la Paris", se precizează într-un raport OMV.

România a fost dată în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de către OMV: Proprietarul Petrom reclamă încălcări ale contractului de privatizare

#DIRECT_ONE_vec82z#

OMV dorește să recupereze de la statul român 542 de milioane de euro pentru cheltuielile făcute privind daunele de mediu.

Petrom a ajuns în portofoliul OMV prin privatizare de către statul român în 2004, România încasând 670 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni a companiei petroliere.

Austriecii au mai făcut şi o majorare de capital social de 830 de milioane de euro, din care statul şi-a luat partea sa, ceea ce a făcut ca preţul total pentru care OMV a devenit proprietar al Petrom să fie de circa 1,5 miliarde de euro.

De la privatizare până acum, investiţiile totale făcute de OMV Petrom în România s-au ridicat la 12,8 miliarde de euro.

Însă, contractul de privatizare stipula şi faptul că statul român este obligat ca, pentru o perioadă de 15 ani, să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenţii în legătură cu poluarea anterioară a mediului, iar pentru o perioadă de 30 de ani să plătească toate costurile de mediu legate de închiderea sondelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`