România a cerut Comisiei Europene prelungirea restricțiilor pentru importurile de cereale ucrainene. Țara noastră dorește și o subvenție de 30 de euro/tonă la export pentru fermieii români

România a cerut Comisiei Europene prelungirea restricțiilor pentru importurile de cereale ucrainene. Țara noastră dorește și o subvenție de 30 de euro/tonă la export pentru fermieii români
Foto: Hepta - Zuma Press / Pavlo Gonchar

România a solicitat Comisiei Europene prelungirea restricțiilor pentru importurile de cerealele ucrainene până la finalul acestui an, iar fermierii români să primească o subvenție de 30 euro/tonă pentru exportul cerealelor din România, a spus ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Un million de hectare neproductive în România

Acesta a mai spus că încearcă să convingă policitienii din Bruxelles să prelungească derogările pentru fermieri și pentru 2024, pentru că România are aproape un milion de hectare neproductive, conform Economica.

„Împreună cu ASAS, suntem în faza de elaborare a unui studiu cu care voi merge la Comisia Europeană şi voi încerca să îi conving că ar trebui modificat acest regulament astfel încât să se aplice pe ţară, pentru că România în momentul de faţă deţine aproape un milion de hectare neproductive şi mai mult de atât, de-a lungul canalelor de irigaţii şi de desecare, acolo unde este teren agricol, România mai lasă nemuncite aproape 850.000 de hectare.

Practic, România s-ar încadra în standardul Uniunii Europene de 4% pârloagă prin categoriile de teren pe care le are. Dacă facem un calcul, la 9 milioane de hectare de tern arabil, ori patru, înseamnă 360.000 de hectare, dar România deja are un milion pârloagă şi 850.000 de hectare nelucrate, fiind zone de protecţie şi fiind teren fertil de-a lungul canalelor de irigaţii şi de desecare”, a explicat Florin Barbu.

Cinci state au semnat acordul pentru prelungirea restricțiilor

România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au semnat un acord pentru prelungirea restricțiilor până la data de 31 decembrie 2023. Florin Barbu spune că CE nu ar avea de ce să nu fie de acord cu propunerea sa.

„Ministrul ucrainean al Agriculturii a spus în videoconferinţa pe care am avut-o că România nu este piaţă de desfacere pentru cerealele din Ucraina, acestea nu sunt destinate pieţei din România şi atunci nu ştiu ce ar putea împiedica prelungirea interdicţiei de la 15 septembrie până la sfârşitul anului. Cred că lucrurile sunt foarte clare şi CE nu ar avea niciun argument, lucru pe care l-am spus şi CE, dar l-am înştiinţat şi pe comisarul european pe agricultură, Janusz Wojciechowski”, a menţionat Barbu.

Ministrul Agriculturii a mai cerut și un ajutor pentru fermierii romîni, o subvenție de 30 euro/ tonă pentru exportul cerealelor din România, pentru că prețurile transportului a crescut considerabil. Acesta este de părere că fermierii români merită acest sprijin, având în vedere că circa 70% din tranzitul cerealelor ucrainene se află pe teritoriul țării noastre, scrie Economica.

Florin Barbu a menționat că în cazul în care Comisia Europeană nu va prelungi restricțiile, se va discuta la nivel de guvern măsurile ce pot fi luate pentru a evita perturbările pieței.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`