Câți români au depus actele pentru șomaj tehnic până acum
Criza generată de COVID-19 în România a generat, așa cum era de așteptat, numeroase blocaje economice vizibile mai ales pe piața forței de muncă. În acest context, Guvernul României a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.
Astfel, în plină crizei generată de noul coronavirus, aproape un milion de angajaţi din România se află în prezent în șomaj tehnic, iar aproape 230.000 au fost concediați, fără ca angajatorii să depună actele pentru ca aceștia să beneficieze de șomajul tehnic.
Potrivit datelor furnizate de Minsiterul Muncii, au fost suspendate un număr de 901.623 de contracte de muncă din care: 263.929 în industria prelucătoare, 170.426 în domenii ce vizează comerțul cu ridicata și cu amănuntul și repararea autovehiculelor și motocicletelor și 101.968 în rândul angajaților din domeniul hotelier.
Contracte individuale de muncă încetate însumează 233.798 din care: 44.280 în domeniul comerțului cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, 40.640 în industria prelucrătoare și 31.667 în domeniul construcțiilor.
Guvernul României va subvenționa șomajul tehnic
Una dintre măsurile de sprijin a economiei adoptată de Guvernul Orban în contextul pandemiei de coronavirus vizează angajații care intră în șomaj tehnic. Pentru că foarte multe companii au fost afectate direct sau indirect de răspândirea noului coronavirus, riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se suspende contractele a crescut semnificativ. În aceste condiții Guvernul și-a asumat, săptămâna trecută, printr-o ordonanță de urgență subvenționarea șomajului tehnic prin bugetul de șomaj de la ANOFM.
Modul în care statul va plăti șomajul tehnic pentru salariații trimiși acasă din cauza crizei coronavirus este reglamentat de Textul Ordonanței 30/2020, la articolul 11. Astfel, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la “75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
Cine beneficiază de șomajul tehnic
În ceea ce privește acoperirea șomajului tehnic, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.
Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.
Așadar, beneficiarii șomajului tehnic sunt persoanele care fac parte din următoarele categorii:
- salariații angajatorilor care și-au redus sau întrerupt temporar, parțial sau total activitatea, ca urmare a efectelor crizei sanitare
- PFA-urile, întreprinderile individuale, profesii liberale și persoanele fizice a căror venituri sunt realizate din drepturi de autor, care își întrerup activitatea pe perioada stării de urgență.
- Guvernul a modificat OUG 30/2020 privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic, astfel încât să poată beneficia și categorii de persoane care realizează venituri din unele profesii liberale a căror activitate nu mai poate fi realizată pe perioada instituirii stării de urgenţă, afectând veniturile acestora. Aici se încadrează avocații și persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic