Romalimenta: Produsele din carne proaspătă s-ar putea scumpi cu până la 10% în 2012
Președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta), Sorin Minea, a declarat că produsele din carne proaspătă s-ar putea scumpi cu până la 10% anul viitor, deoarece “agenții economici vor încerca să amortizeze majorarea cheltuielilor cu procesare din 2011”.
“Este posibil ca prețurile produselor din care procesată să crească în primele luni ale anului viitor cu până la 10%, deoarece agenții economici vor încerca, în acest mod, să amortizeze majorarea cheltuielilor cu procesarea din acest an. Deși preșul curentului electric și al gazelor naturale a crescut semnificativ pe parcursul lui 2011, procesatorii de carne nu au aplicat scumpiri mai mari de 2% până acu, ceea ce înseamnă că la ora actuală merg în pierdere”, a declarat Sorin Minea pentru Agerpres.
Prin urmare, potrivit președintelui Romalimenta, “singura soluție pentru a rămâne pe piață este fie scumpirea produselor procesate în primele luni ale lui 2012, fie modificarea compoziției acestora în sensul scăderii calității cărnii folosite, pentru ca prețul final al mărfii să rămână la același nivel”.
Întrebat dacă și prețul produselor de panificație va crește anul viitor, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, a spus că nu anticipiează scumpiri.
“Până în luna martie nu anticipăm scumpiri ale produselor de panificaţie, iar eventualele creşteri de preţuri de anul viitor vor fi influenţate de preţul grâului, dar şi de majorarea cheltuielilor cu energia electrică şi cu gazele naturale”, a declarat Aurel Popescu.