Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 8,17% pe an, de la 8,15%, ieri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul anului, indicele la trei luni era 3,02% pe an iar după opt luni, a ajuns în prima parte a lunii august la valoarea de 8,14% – maximul ultimilor 12 ani; mesajul transmis de guvernatorul BNR a oprit creșterea indicelui și a declanșat o scădere lentă, însoțită de perioade de stagnare.
Creșterea dobânzii de referință de către BNR, în data de 05 octombrie, de la 5,50% la 6,25%, a declanșat o nouă creștere a ROBOR.
Astfel, indicele era la valoarea de 7,92%. Au urmat creșteri zilnice.
Indicele la 6 luni – utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă – a urcat la 8,27% pe an, de la 8,24% în 2021, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,37% pe an, de la 8,36%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an.
Astfel, românii care au credite la bancă vor fi nevoiți să scoată sume și mai mari de bani din buzunar, iar pentru cei aflați în imposibilitatea de a-și achita rata există și câteva soluții: refinanțarea, amânarea cu 9 luni a plății ratelor și trecerea de la ROBOR la IRCC.