Rezervele de gaze naturale ale României sunt suficiente doar pentru următorii 10 ani
România mai are rezerve de gaze naturale doar pentru următorii 10 ani. Este vorba despre rezerve de peste 100.000 de miliarde de metri cubi, susţine preşedintele Agenţiei pentru Resurse Minerale, care precizează că ţara noastră trebuie să găsească noi soluţii şi să se axeze şi pe resursele neconvenţionale.
Producția anuală este în acest moment de aproape 11 miliarde de metri cubi, însă reprezentranţii Agenţiei susţin că rezervele ar putea creşte în urma unor noi explorări în Marea Neagră.
„Importăm doar 20% din consumul de gaze, față de 50% în cazul țițeiului. Surprinzător, deși resursele geologice sunt mai mici comparativ cu țițeiul, perspectivele imediate sunt mai încurajatoare, existând posibilitatea unor noi descoperiri în straturi adânci și în Marea Neagră„, a explicat Alexandru Pătruți, președintele Agenției pentru Resurse Minerale pentru ziare.com.
În aceste condiții, președintele Agenției pentru Resurse Minerale este de părere că România ar trebui să se axeze pe resurse neconvenționale.
Specialiştii spun că în procesul de formare a gazelor naturale, substanţa organică aflată în aşa-numita rocă-mamă se transformă până ajunge gaz. După care, în stadiul de gaz, resursa migrează pe anumite fisuri şi ajunge în nişte roci permeabile, de tipul nisipurilor şi al gresiilor. Acestea sunt gazele tradiţionale, care se extrag prin metodele clasice. În schimb, gazele care au rămas în rocile dure sau pe traseul de migrare sunt aşa-numitele gaze neconvenţionale.
Potrivit lui Pătruţi, cercetările sunt de abia la început, însă există potențial în exploatarea acestor resurse neconvenționale în ţara noastră.