"Revoluția PSD": Dacă azi ai salariul mediu pe economie, de mâine leafa ta fi mai mică cu o sumă cuprinsă între 46 de lei și 383 de lei
Guvernul Tudose este pe punctul de a arunca în aer o țară întreagă odată cu modificările pregătite la Codul Fiscal. Deși măsurile sunt contestate de toată lumea, de la patroni, la angajați și sindicaliști, Executivul pare decis să nu dea înapoi, iar consecințele se vor vedea în curând în buzunarele românilor.
Jurnaliștii de la Vice au făcut, împreună cu expertul în fiscalitate, Ramona Jurubiță, de la firma de consultanță KPMG, mai multe calcule care arată cu cât vor scădea salariile românilor după ce controversatele măsuri pregătite de Guvern vor intra în vigoare.
În acest moment, salariul brut se calculează adăugând la venitul net (cel care îți intră pe card la finalul lunii), contribuția la asigurări sociale de 10.5%, șomajul de 0.5%, și asigurările de sănătate de 5.5%. Apoi se aplică un impozit pe salariu de 16%, iar angajatorul plătește și el 5.2% la sănătate, 0.5% la șomaj, 15.8% la asigurări sociale și încă 1.50% pentru alte contribuții.
Guvernanții vor ca toate aceste dări să fie trecute în contul angajatului, pe motiv că o contribuție mai mare la pensie va duce la o pensie mai mare.
În plus, ministrul Finanțelor a vorbit și despre introducerea unei taxe de solidaritate de 2,25 % pentru fiecare angajat, pe care fiecare companie va trebui să o plătească statului după transferarea contribuțiilor.
Calculul făcut de Ramona Jurubiță și jurnaliștii de la Vice pornește de la salariul mediu brut pe economie, care în acest moment este de 3.290 de lei.
Astfel, la un salariu brut de 3.290 de lei, contribuțiile plătite la stat de angajator sunt de 771,51 lei, iar cele plătite de angajat sunt 542,85 lei. Impozitul pe venit este 439,54 de lei. Cu alte cuvinte, angajatul primește luna pe card suma de 2307,61 lei.
Dacă toate contribuțiile vor fi trecute în sarcina angajatului, salariul brut va fi 4112,5 lei, contribuțiile pe care le plătește angajatul (35%)- 1439,75 lei, taxa de solidaritate (2,25%)- 92,5 lei, impozitul pe venit- 411,25 lei, deci salariul net va ajunge la 2261,5 lei.
Adică, un angajat care are salariul mediu pe economie va câștiga mai puțin cu 46,11 lei din 2018, odată cu aplicarea măsurilor propuse de Guvern.
Situația ar putea fi însă și mai îngrijorătoare de atât. Asta în condițiile în care angajatorul nu va dori să mărească salariul brut cu 22,75%, iar angajatul va trebui să plătească din buzunarul său contribuțiile sociale. În acest caz, de la 1 ianuarie, acesta va câștiga 1924,65 de lei, adică un venit mai mic cu aproape 383 de lei.
De precizat, în acest context, este că Executivul vrea să reducă impozitul pe venit de la 16 la 10%. Asta înseamnă că românii care lucrează în domenii ca IT și turism sau persoanele cu handicap din grupele I și II, care sunt scutiți în acest moment de impozit, nu vor mai beneficia de acest lucru, astfel că, automat vor avea salarii mai mici.