”Revoluția fiscală” a PSD: Guvernul a micșorat pensiile private și favorizează firmele de încasat șpăgi
Guvernul Tudose aruncă o țară întreagă în aer prin adoptarea modificărilor la Codul Fiscal, una dintre cele mai contestate măsuri fiind trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. În acest contex, jurnalistul Liviu Avram atrage atenția, într-un articol publicat pe site-ul Adevărul, asupra faptului că se scapă din vedere două lucruri grave aduse de ordonanța de urgență a Executivului: ”reducerea contribuţiilor la Pilonul II de pensii şi despre favorizarea fiscală a firmelor de încasat şpăgi”.
În ceea ce privește reducerea contribuției la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7%, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a explicat că aceasta se justifică prin faptul că procentul ”se aplică la un salariu brut mai mare, rezultat din transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Prin urmare, suma în valoare absolută care va fi virată va fi aceeaşi”.
Jurnalistul susține că explicațiile Olguței Vasilescu sunt minciuni și explică felul în care pensiile private vor scădea.
”Între vechiul salariu brut şi cel nou există un raport de 1:1,185. Pentru ca contribuţia la Pilonul II să fie, în valoare absolută, egală cu cea pe care am plătit-o până acum, atunci şi procentul care va fi prelevat în viitor să fie în acelaşi raport cu cel prelevat până acum. Prin urmare, aplicând acelaşi raport, noul procent trebuia să fie de 4,3%. Cum acesta e de 3,75%, rezultă că contribuţia efectivă va fi mai mică cu 15%. Efectul este imediat, direct şi cuantificabil: pensiile noastre private vor fi mai mici cu acest procent”, scrie Liviu Avram.
A doua „golăneală” scăpată din vedere dintre modificările de la Codul fiscal etse favorizarea șpăgii prin firme de consultanță, arată sursa citată.
”Până acum, puteau opta să plătească impozit 1% din cifra de afaceri firmele de consultanţă cu cifre de afaceri de până la 500.000 de euro pe an, dar numai dacă activitatea de consultanţă reprezenta maximum 20% din venituri, iar restul de 80% din alte activităţi. Altminteri, plăteau impozit 16% din profit.
Conform ordonanţei pe care a dat-o Guvernul, se schimbă regulile. Creşte la 1 milion de euro cifra de afaceri pentru care plăteşti impozit 1%, dar dispare restricţia ca maximum 20% din venituri să fie din activităţi de consultanţă. Adică dai consultanţă de 1 milion de euro, bagi pe cheltuieli 1.000 euro şi plăteşti impozit 10.000 de euro. Pe exact aceeaşi structură de venituri şi costuri, până acum plăteai impozit 159.840 de euro”, explică Liviu Avram.
Concluzia ar fi, susține acesta, că ”există în preajma Guvernului, a ministerelor şi a Parlamentului o faună impresionantă care abia aşteaptă să pornească fabricile de consultanţă”