O analiză efectuată de jurnaliștii de la agenția de știri Reuters arată schimbări importante privind dezvoltarea economică a țărilor din regiunea Europei Centrale și astfel guvernele și companii importante din regiune trebuie să caute noi zone de creștere.
Pe măsură ce gradul de ocupare se apropie de un nivel record, iar muncitorii cer salarii apropiate de cele din Occident, modelul de creștere economică bazat pe mâna de lucru ieftină este pe cale de dispariție în Europa Centrală și de Est, susțin în analiza lor cei de la Reuters preluați de Agerpres.
Jurnaliștii dau ca exemplu pentru această schimbare din regiune faptul că muncitorii de la uzina Volkswagen din Bratislava au organizat în urmă cu o lună o grevă pentru a cere majorarea salariilor cu 14%. Acesta lucru a încurcat serios planurile constructorului german care și-a deschis după 1989 uzine în țări precum Slovacia, Cehia, Polonia și Ungaria special pentru a profita de mâna de lucru ieftină.
Dar schimbarea aceasta privind dezvoltarea economică a acestor țări face ca salariile aici să crească substanțial mai mult decât cele din Vest ceea ce încurcă planurile companiilor care au deschis puncte de lucru în regiune care se văd nevoiți să dea măriri de salarii și astfel nu se mai justică politica de a deschise uzine în regiune.
Analiștii de la banca rusească de investiții Renaissance Capital sunt de părere că investitorii străini nu vor abandona actualele proiecte pe care le au în regiune, dar este posibil ca noile investiții să meargă în altă parte. Țări care au șanse mari să profite de această reorientare a companiilor ar putea fi Maroc, Tunisia, Egipt și chiar Ucraina sau Iran.