Reuniune la Bruxelles a miniștrilor de finanțe: Pe agendă sunt problemele din Grecia, Italia și Spania

Reuniune la Bruxelles a miniștrilor de finanțe: Pe agendă sunt problemele din Grecia, Italia și Spania

Miniştrii de finanţe din zona euro s-au reunit la Bruxelles pentru a pune la punct un set de măsuri pentru întărire monedei europene. Pe agenda discuţiilor se află situaţia Greciei, a Italiei şi a Spaniei, însă analiştii s-au arătat sceptici că oficialii europeni vor lua decizii cateogorice. O altă problemă pe care aceştia vor trebui să o rezolve este numirea unui nou preşedinte al Eurogrupului, în  condiţiil în care mandatul actulului preşedinte expiră pe 17 iulie

Reuniunea Eurogrupului are loc într-un context extrem de tensionat din punct de vedere economic pentru Europa.

Cele mai fierbinţi subiecte aflate pe ordinea de zi sunt Grecia, pe cale să rămână fără fonduri dacă FMI şi Uniunea Europeană nu îi virează o nouă tranşă din acordul financiar, şi cuplul Spania-Italia, al căror cost de împrumut a depăşit pragul psihologic de şapte procente.

Madridul a precizat deja că va avea nevoie de o nouă linie de credit, pentru recapitalizarea băncilor din ţară, lovite grav de prăbuşirea pieţei imobiliare.

Estimările de până acum s-au plasat în jurul sumei de 60 de miliarde de euro. Oficialii europeni au pus la dispoziţia Spaniei o sută de miliarde, însă cifra finală va fi stabilită în urma unui audit intern.

De dificultăţi nu a fost ocolit nici Ciprul, care a solicitat recent Uniunii Europene, dar şi Rusiei, sprijin financiar.

În afara acestor teme, miniştrii de finanţe din zona euro vor dezbate şi înfiinţarea unui mecanism comun de supraveghere a sistemului bancar european. Însă analiştii, dar şi unii dintre miniştrii, au precizat că, cel mai probabil, discuţiile pe marginea acestui subiect vor trebui reluate. Mecanismul, care se va afla în subordinea Băncii Centrale Europene, va fi înfiinţat în cursul anului viitor, a declarat ministrul german de finanţe, Wolfgang Şoible, şi asta pentru că Germania, Finlanda şi Olanda doresc implementarea de condiţii mai dure pentru ţările care solicită ajutoare financiare.

Prin intermediul organismului de supraveghere, băncile din Europa vor putea fi recapitalizate direct, cu ajutorul Mecanimului European de Stabilitate.

Un alt punct de interes pentru Eurogrup este numirea unui nou preşedinte. Mandatul lui Jean Claude Juncker, actualul lider, expiră pe 17 iulie. Franţa îşi doreşte ca funcţia să îi revină lui Pierre Moscovici, ministrul de finanţe de la Elysee. Pentru acelaşi post a mai fost propus Wolfgang Şoible.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`