Restanţele populaţiei la credite, mai mari cu peste 40% față de 2010

Publicat: 12 04. 2012, 08:53
Foto: coastlinehousing.co.uk

La sfârşitul anului trecut, restanţele populaţiei la credite au depăşit pragul de şapte miliarde de lei, în creştere cu 42 % faţă de ultimul an. Comparativ cu anul 2009, volumul restanţelor s-a triplat.

În prezent, peste 700.000 de români au datorii la bănci iar restanţa medie este de 10.000 de lei. Cât despre moneda de împrumut. Cele mai multe întârzieri la plata ratelor se înregistrează la împrumuturile în lei, peste 3 miliarde de lei, în creştere cu 11 procente. În cazul creditelor în euro, restanţele au ajuns la echivalentul a 3 miliarde de lei, mai mari cu aproape 40% faţă de anul trecut. Creditele în fraci, au crescut şi ele cu peste 65 %.

Motivele de neplată sunt unele reale, pe baza scăderii veniturilor, în special a pierderii locurilor de muncă şi binînţeles a prioritizării datoriilor. Foarte mulţi români prioritizează datoriile către utilităţi, spun reprezentații firmelor de recuperare a datoriilor.

Vestea bună este că volumul restanţelor cu întârzieri între 30 şi 60 de zile, adică cele pentru care bancherii au cele mai mari şanse de reglare a comportamentului de plată, a scăzut cu aproape 15% iar specialiştii anunţă că nu mai sunt motive ca aceastea să crească.

Trendul pentru 2012, pentru creanţele de 60 de zile unul descrescător, prin prisma faptului că activitatea de creditare a scăzut şi aceste creanţe nu mai sunt încredinţate cu aceeaşi prioritate de către bănci către societăţile specializate în colectarea creanţelor, spun specialiștii.

În ceea ce priveşte restanţele mai mari de 90 de zile, nivelul acestora se situează în jurul sumei de 5 miliarde de lei.

Datoriile românilor la bănci

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_17819').select();" id="embed_text_17819" />