Restanţele populaţiei la credite, mai mari cu peste 40% față de 2010

Restanţele populaţiei la credite, mai mari cu peste 40% față de 2010
Foto: coastlinehousing.co.uk

La sfârşitul anului trecut, restanţele populaţiei la credite au depăşit pragul de şapte miliarde de lei, în creştere cu 42 % faţă de ultimul an. Comparativ cu anul 2009, volumul restanţelor s-a triplat.

În prezent, peste 700.000 de români au datorii la bănci iar restanţa medie este de 10.000 de lei. Cât despre moneda de împrumut. Cele mai multe întârzieri la plata ratelor se înregistrează la împrumuturile în lei, peste 3 miliarde de lei, în creştere cu 11 procente. În cazul creditelor în euro, restanţele au ajuns la echivalentul a 3 miliarde de lei, mai mari cu aproape 40% faţă de anul trecut. Creditele în fraci, au crescut şi ele cu peste 65 %.

Motivele de neplată sunt unele reale, pe baza scăderii veniturilor, în special a pierderii locurilor de muncă şi binînţeles a prioritizării datoriilor. Foarte mulţi români prioritizează datoriile către utilităţi, spun reprezentații firmelor de recuperare a datoriilor.

Vestea bună este că volumul restanţelor cu întârzieri între 30 şi 60 de zile, adică cele pentru care bancherii au cele mai mari şanse de reglare a comportamentului de plată, a scăzut cu aproape 15% iar specialiştii anunţă că nu mai sunt motive ca aceastea să crească.

Trendul pentru 2012, pentru creanţele de 60 de zile unul descrescător, prin prisma faptului că activitatea de creditare a scăzut şi aceste creanţe nu mai sunt încredinţate cu aceeaşi prioritate de către bănci către societăţile specializate în colectarea creanţelor, spun specialiștii.

În ceea ce priveşte restanţele mai mari de 90 de zile, nivelul acestora se situează în jurul sumei de 5 miliarde de lei.

Datoriile românilor la bănci

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_17819').select();" id="embed_text_17819" />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane