Republica Moldova ar putea să rămână parțial fără curent, după ce Ucraina a anunțat că va tăia gazele rusești care aprovizionează centrala din Transnistria
Propunând un plan în 10 puncte pentru ca Ucraina să-și protejeze securitatea energetică distrusă de război, joi, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a avertizat, de asemenea, cu privire la problemele legate de aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova vecine, după ce Ucraina nu mai permite tranzitul gazului rusesc la sfârșitul anului 2024.
Securitatea energetică a Republicii Moldova ar putea fi în pericol
Cea mai mare parte a energiei electrice a Republicii Moldova provine de la o centrală pe gaz din regiunea separatistă Transnistria, care este susținută de Rusia.
Producând aproximativ două treimi din energia electrică a țării, centrala Moldavskaya GRES este alimentată în mare parte cu gaz rusesc importat prin Ucraina.
Însă luna trecută, Ucraina și-a anunțat intenția de a întrerupe la sfârșitul acestui an un acord semnat în 2019 care permite Rusiei să pompeze gaze pe teritoriul său.
Cu robinetele închise, atât aprovizionarea cu gaze a centralei, cât și securitatea electrică a Moldovei vor fi supuse unei „incertitudini semnificative”, a spus AIE.
Drept urmare, agenția a îndemnat țara să își asigure aprovizionarea prin întărirea legăturilor energetice cu vecinii săi europeni, „cu beneficii pentru întreaga regiune”.
Înființată în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în urma crizei petrolului din 1973, AIE se autoproclamă „cea mai mare autoritate energetică a lumii”.
Deși nu este membru cu drepturi depline, Ucraina s-a alăturat agenției ca țară asociată în iulie 2022.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat în vară o reducere a tarifului reglementat aplicat de operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, pentru toate tranzacțiile de import, export și tranzit de energie electrică programate cu Republica Moldova și Ucraina.
Începând din septembrie 2022, tariful reglementat pentru schimburile de energie cu aceste țări a fost majorat considerabil, de la 0,6 la 1,2 euro/MWh plus TVA, și ulterior la 3 euro/MWh plus TVA. Creșterea schimburilor de energie electrică cu Republica Moldova și Ucraina s-a intensificat după ce aceste sisteme energetice s-au sincronizat cu rețeaua interconectată a Europei continentale în martie 2022, la scurt timp după debutul agresiunii militare rusești, conform profit.ro.