Reprezentanții Guvernului, a patra rundă de negocieri în 24 de ore cu FMI și Comisia Europeană: Reprezentanții Ambasadei SUA, la Palatul Victoria
UPDATE: 11:18: FMI și Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar, au declarta surse citate de B1 TV.
În jurul orei 11:00, reprezentnații Fondului Monetar au părăsi Palatul Victoria.
Reprezentanții Guvernului, FMI și Comisiei Europene s-au întâlnit pentru a patra oară în 24 de ore la Palatul Victoria, la o nouă rundă de negocieri, relatează B1 TV.
La Palatul Victoria au ajuns și reprezentanți ai Ambasadei SUA.
Aici vor avea loc discuții pe bugetul din 2015, dar și pe deficitul bugetar.
Printre miniștrii care se află la negocieri alături de premierul Victor Ponta se află ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu și ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.
Luni, negocierile au durat până seara târziu la sediul Ministerului Finanțelor.
Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au cerut Guvernului să reducă deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea română a considerat-o inacceptabilă, luând astfel în calcul întreruperea discuţiilor dacă nu este agreat un deficit de 1,4%.
Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansată joi seara, cu argumentul că nu mai trebuie să existe o diferenţă între deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza plăţilor efective realizate într-un an, ci pe baza angajamentelor de plată şi a termenelor legale pentru achitarea obligaţiilor) şi cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori.
Diferenţa de viziune dintre FMI şi CE, pe de-o parte, şi Guvernul român a fost confirmată de către ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, în intervenţii televizate, care a precizat că această solicitare nu va fi acceptată sub nicio formă şi că singurul său mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor să fie fixat la 1,4%, cu o posibilă majorare pentru co-finanţări la proiectele europene de investiţii.
Luni, surse din Guvern au transmis că FMI şi CE ar fi renunţat la cererea de reducere a deficitului la 0,9% şi că negocierile s-ar purta la acest moment pentru un deficit chiar mai mare de 1,4%.