Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), a declarat luni, pentru B1 TV, că plafonarea prețurilor la alimente va antrena în continuare scumpiri la alte produse. Acesta a mai afirmat că așa-zisa majorare cu 300 de lei a salariului minim pe economie e, de fapt, o păcăleală, pentru că angajatul primește în mână doar 150 de lei. Diferența merge tot la stat, sub formă de taxe.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„Noi am tras un semnal de alarmă de la început, de când a apărut prima dată plafonarea. Am spus că dacă plafonarea va dura mai mult de trei luni, vor crește prețurile la alte produse colaterale, la detergenți, cosmetice, produse industriale…
Mai mult, pentru că plafonarea a fost prelungită și au fost adăugate noi produse, cu siguranță lucrul ăsta o să se întâmple și mai mult, că orice retailer din lumea asta are niște cheltuieli și o balanță de cheltuieli și lui trebuie să-i dea o balanță pozitivă, să nu intre-n faliment. Când în spatele lui vin tot mai multe apăsări și legi noi… Vă dau exemplu așa, din ultimul an: casele de marcat legate la ANAF, e-factura, e-transport, legea laptelui, prima plafonare, a doua plafonare. SGR-ul, care urmează acum de la 30 noiembrie, e un efort fantastic – sistemul de gestiune/returnarea a amblajelor.
Toate astea înseamnă adaos comercial mai mare. Asta va vedea clientul, poporul român, în buzunarul lui, nu pentru că vrea cineva să se îmbogățească, ci pentru că astfel de cheltuili trebuie acoperite de unfeva si nu vine nimeni cu bani de acasă”, a declarat vicepreședintele ANCMMR, pentru B1 TV.
Întrebat dacă se așteaptă la multe falimente, Feliciu Paraschiv a răspuns: „Absolut. Pot să vă spun că noi avem o companie cu 420 de angajări și nu vă spun câte zile le iau fetelor de la Resurse Umane în primul rând să facă transformările astea (legate de salarii) în hârtii și-n acte. În al doilea rând, noi am făcut o socoteală când a fost creșterea salariului minim pe economie: păi la 300 de lei care s-au pus la salariu, angajatul ia numai 150, iar 150 se duc tot la stat (sub formă de diverse contribuții -n.r.). De fapt, e o deziluzie că oamenii când aud de o creștere de salariu cu 300 de lei, se gândesc că-i vor avea în buzunar, dar ei se trezesc cu numai 150 de lei și au tendința să creadă și să spună că au fost furați de cineva. Spun că nu vrem noi să le dăm: ”cum adică mi-a pus statul 300 de lei și tu-mi dai numai 150?””.