Unitatea 1 a Centralei Nucleare Cernavodă nu a fost reconectată la sistem luni, cu toate că așa fusese programat inițial. Țara noastră a importat masiv energie electrică, iar prețul a atins un nou maxim istoric, potrivit Economica.net.
Unitatea fusese oprită controlat vineri și ar fi urmat să reia producția luni, la 10, conform datelor transmise de Nuclearelectrica, operatorul centralei, către Transelectrica. Cu toate acestea, ulterior a fost avansată data de 31 august, ora 9, pentru repornirea unității, arată datele Transelectrica.
Prelungirea perioadei de oprire a grupului 1 de la Cernavodă, cel mai mare din țară, a venit într-un moment în care Sistemul Energetic Național nu poate beneficia de aportul mai multor grupuri, ele fiind oprite fie planificat, fie accidental.
Spre exemplu, luni, era în revizie jumătate din centrala pe gaze de la Brazi a Petrom, în timp ce un grup pe cărbune de la Turceni era oprit în urma unor avarii. Totodată, erau oprite două grupuri la vechea centrală pe gaze de la Iernut, două la Porțile de Fier (plus încă unul care mergea la mai puțin de jumătate din putere), un grup de la CET 2 Craiova și un CET București Sud.
În aceste condiții, România importa masiv energie electrică, iar piața spot din România a înregistrat luni cel mai mare preț din istorie, 3.560 de lei/MWh.
Luni, țara noastră importa energie electrică din rețeaua bulgară prin mecanismul cuplării în toate cele 24 de ore ale zilei.
De altfel, prețurile spot ale energiei electrice au crescut pe tot continentul.