Oficialii McDonald’s au luat poziție după ce povestea despre hamburger-ul cumpărat de la un restaurant al companiei, păstrat vreme de 14 ani fără să putrezească, a devenit cunoscută la nivel mondial.
Explicaţia oferită de McDonald’s Canada vine prin intermediul Dr. Keith Warriner, director al Departamentului de ştiinţă a alimentelor şi asigurarea calităţii, din cadrul Universităţii din Guelph, scrie Business Insider. „Realitatea este că, hamburgerii McDonald’s, cartofii prăjiţi, şi puiul, sunt ca oricare altă mâncare, şi nu putrezesc dacă sunt păstrate în condiţii adecvate. În principiu, microbii care cauzează putrezirea au nevoie de apă, nutrienţi, căldură şi timp să crească. Dacă eliminăm unul dintre aceşti factori, microbii nu pot creşte sau altera mâncarea”, spune Warriner.
Acesta explică că atât carnea folosită, cât și chifla, atunci când a fost prăjită, au pierdut o mare cantitate de apă.
„Asta înseamnă că, după preparare, hamburger-ul este destul de uscat, iar dacă este lăsat în aer liber, se pierde şi mai multă apă, pentru că umiditatea în majoritatea clădirilor este de 40%. În lipsa umidităţii, hamburger-ul mai degrabă se usucă, decât să putrezească. Pentru a strica un hamburger de la McDonald’s, trebuie pur şi simplu să oprim pierderea de apă, ceea ce se poate face cu ajutorul unei folii, sau prin păstrarea hamburger-ului într-un mediu cu umiditate ridicată. Dacă faceţi acelaşi experiment cu un hamburger făcut în casă, cu un conţinut similar de umiditate, este foarte probabil să obţineţi acelaşi rezultat, şi să nu putrezească ”, a adăugat Warriner.
Blogul „A Hamburger Today” a făcut experimente riguroase, care au confirmat că fenomenul burgerilor care nu putrezesc nu este particular pentru McDonald’s.
„Experimentele au arătat că, nu numai hamburgerii normali de la McDonald’s nu putrezesc, dar nici burgerii făcuţi în casă nu sunt afectaţi. Unul din cinci burgeri s-a micşorat un pic în experiment (în special cei cu carne de vită), dar nu arătau semne de descompunere”, scrie blogul”.
Un american a vrut să verifice cât de nesănătoase pot fi produsele de la fast food, drept pentru care a păstrat timp de 14 ani un hamburger de la unul dintre aceste restaurante. Spre stupoarea lui, bărbatul din Utah a descoperit că hamburgerul arată aproape la fel ca atunci când l-a cumpărat. (Detalii AICI)