Ministerul de Finanțe a publicat, joi, proiectul de rectificare bugetară, prima în aproape doi ani. Potrivit documentului, deficitul bugetar a fost majorat la 6,94% din PIB, față de cele 5% la care s-a angajat Guvernul la începutul anului. În schimb, creșterea economică a fost revizuită în jos, de la 3,4% la 2,8%. La rectificare primesc bani în plus, printre altele, autoritățile locale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Transporturilor, Agricultura și Educația.
Astfel, potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind rectificarea bugetară, deficitul bugetar reprezintă 6,94% din PIB, în creştere cu 1,94% faţă de estimarea de la începutul anului.
„Veniturile bugetului general consolidat se majorează, per sold, cu suma de 42,670 miliarde de lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 60,106 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash este 122,825,5 miliarde de lei”, se arată în documentul citat de Agerpres.
Amintim că bugetul pe acest an a fost construit pe un deficit de 5%. Consiliul Fiscal avertizează că acesta ar putea ajunge, până la finele anului, chiar și la 8%, date fiind majorările de pensii și salarii, toate suportate din bugetul statului.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres, la rectificarea bugetară Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va primi 11,324 miliarde de lei în plus, iar Ministerul Sănătăţii – 168 milioane de lei.
De asemenea, Ministerul Transporturilor va primi în plus 5 miliarde lei, Ministerul Educaţiei – 4,59 miliarde de lei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – peste 3,3 miliarde lei, Ministerul – 2 miliarde de lei, Ministerul Energiei – 1,2 miliarde lei, iar Ministerul Finanţelor – 14 miliarde de lei.
Bugetele autorităţilor locale vor fi și ele suplimentate cu 2,6 miliarde lei, ajungând la o alocare de 29,5 miliarde lei, care include cheltuieli de funcţionare în domeniul asistenţei sociale, medico-sociale şi decontării transportului pentru elevi, cât şi programele dedicate şcolilor (exemplu masa caldă).
Potrivit surselor guvernamentale, Ministerul Dezvoltării va ajunge la un buget de 13,7 miliarde de lei, cu un plus de 40% comparativ cu bugetul anului 2023, respectiv 9,7 miliarde de lei, destinat în cea mai mare parte continuării susţinerii proiectelor de investiţii din programele naţionale ”Anghel Saligny”, PNDL 1 şi 2, precum şi programelor Companiei Naţionale de Investiţii.