Rectificare bugetară: Deficitul a fost revizuit în sus, la 6,94% din PIB. Noi fonduri pentru autoritățile locale. Ce ministere vor primi bani în plus

Rectificare bugetară: Deficitul a fost revizuit în sus, la 6,94% din PIB. Noi fonduri pentru autoritățile locale. Ce ministere vor primi bani în plus
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul de Finanțe a publicat, joi, proiectul de rectificare bugetară, prima în aproape doi ani. Potrivit documentului, deficitul bugetar a fost majorat la 6,94% din PIB, față de cele 5% la care s-a angajat Guvernul la începutul anului. În schimb, creșterea economică a fost revizuită în jos, de la 3,4% la 2,8%. La rectificare primesc bani în plus, printre altele, autoritățile locale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Transporturilor, Agricultura și Educația.

Prognoza privind deficitul, revizuită în sus, până la 6,9% din PIB

Astfel, potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind rectificarea bugetară, deficitul bugetar reprezintă 6,94% din PIB, în creştere cu 1,94% faţă de estimarea de la începutul anului.

„Veniturile bugetului general consolidat se majorează, per sold, cu suma de 42,670 miliarde de lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 60,106 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash este 122,825,5 miliarde de lei”, se arată în documentul citat de Agerpres.

Amintim că bugetul pe acest an a fost construit pe un deficit de 5%. Consiliul Fiscal avertizează că acesta ar putea ajunge, până la finele anului, chiar și la 8%, date fiind majorările de pensii și salarii, toate suportate din bugetul statului.

Instituțiile care primesc bani la rectificarea bugetară

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres, la rectificarea bugetară Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va primi 11,324 miliarde de lei în plus, iar Ministerul Sănătăţii – 168 milioane de lei.

De asemenea, Ministerul Transporturilor va primi în plus 5 miliarde lei, Ministerul Educaţiei – 4,59 miliarde de lei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – peste 3,3 miliarde lei, Ministerul – 2 miliarde de lei, Ministerul Energiei – 1,2 miliarde lei, iar Ministerul Finanţelor – 14 miliarde de lei.

Bugetele autorităţilor locale vor fi și ele suplimentate cu 2,6 miliarde lei, ajungând la o alocare de 29,5 miliarde lei, care include cheltuieli de funcţionare în domeniul asistenţei sociale, medico-sociale şi decontării transportului pentru elevi, cât şi programele dedicate şcolilor (exemplu masa caldă).

Potrivit surselor guvernamentale, Ministerul Dezvoltării va ajunge la un buget de 13,7 miliarde de lei, cu un plus de 40% comparativ cu bugetul anului 2023, respectiv 9,7 miliarde de lei, destinat în cea mai mare parte continuării susţinerii proiectelor de investiţii din programele naţionale ”Anghel Saligny”, PNDL 1 şi 2, precum şi programelor Companiei Naţionale de Investiţii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia