Record "verde": Constanța sau Iașiul ar fi putut fi alimentate sâmbătă cu energie eoliană

Publicat: 10 01. 2012, 12:58
Foto: naturenergy.ro

Vremea capricioasă produce uneori beneficii care par să compenseze efectele distructive ale vânturilor dezlănțuite. Furtuna de sâmbătat trecută care a lăsat fără ennergie electrică aproape 200 de localități din întrega țară a mărit semnificativ cantitatea de energie produsă de cele 1.000 de intalații eoliene din România, care au depășit ca producție nivelul unui reactor nuclear al centralei de la Cernavoda.

Vânturile foarte puternice au generat sâmbătă suficientă energie electrică verde pentru alimentarea unui oraș cu 200.000 de locuitori, potrivit mediafax.ro.

Peste 500 dintre turbinele eoliene sunt situate în zona de sud-est a țării, puterea vântului din Dobrogea contribuind la realizarea unui vârf de producție, la ora 9:30, pe 7 ianuarie, de 731 de megawati/oră, în condițiile în care într-o zi obișnuită, cu vânturi care se încadrează între 7 și 8 metri pe secundă, sistemul național de eoliene produce în medie între 150 și 250 MW/oră.

Cantitatea de trei ori mai mare produsă sâmbătă ar fi fost suficientă pentru alimentarea cu energie a unui oraș de talia Constanței sau Iașului.

Dacă la acest moment energia eoliană asigură 3% din necesarul total de energie al României, se anticipează că anul acesta numărul de instalații eoliene va crește de două ori.

Investiția în energia verde este potrivit investitorilor nu numai o reușită din punct de vedere ecologic ci și un mod viabil de a realiza profituri. O companie din Cehia a realizat un parc eolian la Fântânele, specialiștii companiei apreciind că investiția de 1,1 miliarde de euro va fi amortizată în cel mult 10 ani.

Potrivit programului Casa Verde orice proprietar de imobil poate beneficia de subvenționarea de către stat a instalației eoliene în cazul în care decide să își asigure necesarul energetic al locuinței cu ajutorul acesteia.

Tot sânbătă cantitatea de energie electrică produsă de sistemul eolian românesc a depășit-o pe cea produsă de sistemul hidroenergetic, potrivit datelor din Sistemul Energetic Național.