Germania se va confrunta cu o recesiune bruscă dacă livrările de gaze din Rusia sunt întrerupte, au declarat miercuri principalele institute economice ale țării, iar guvernul a spus că războiul din Ucraina prezintă ”riscuri substanțiale” pentru cea mai mare economie a Europei, potrivit CNBC.
Primele cinci institute economice ale Germaniei şi-au redus previziunile în ceea ce privește produsul intern brut, pe măsură ce războiul din Ucraina încetineşte revenirea după pandemia de COVID-19.
Pe fondul atrocităţilor comise de forţele ruse în Ucraina împotriva civililor, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi Parlamentul European au cerut ca Uniunea Europeană să impună un embargo total asupra importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia.
Dacă se se va ajunge la oprirea în totalitate a aprovizionării cu energie din Rusia, institutele germane au estimat o pierdere pentru anul 2022 și 2023 de aproape 220 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă echivalentul a peste 6,5% din producţia economică anuală. Acest lucru ar duce la o creştere economică de doar 1,9% pentru anul acesta.
”Dacă s-ar întrerupe aprovizionarea cu gaze, economia germană ar trece printr-o recesiune bruscă. În ceea ce priveşte politica economică, atunci ar fi important să sprijinim structurile de producţie comercializabile fără a opri schimbările structurale”, a declarat Stefan Kooths, vicepreşedinte şi director de cercetare pentru cicluri de afaceri şi creştere la Institutul Kiel.
Banca Centrală Europeană se confruntă cu o greutate nemaiîntâlnită, de a controla inflaţia record fără a opri creşterea economică care a fost deja slăbită și care va fi afectată şi mai mult de şocurile ofertei, pe măsură ce războiul din Ucraina va persista.
Într-un discurs în Bundestag, Olaf Scholz a explicat că Germania va încheia dependența de gaz rusesc, însă acest lucru trebuie să fie realizat într-un timp rezonabil.
O întrerupere imediată a gazului rusesc în Germania, dar și în Europa, ar conduce la recesiune, a explicat cancelarul, în cursul zilei de miercuri.
„Vom încheia această dependență de gazul, petrolul și cărbunele rusesc cât de repede putem, dar să facem acest lucru de pe o zi pe alta ar însemna să ne aruncăm țara, dar și toată Europa, într-o recesiune”, a spus Olaf Scholz.
În legătură cu modul în care întreruperea bruscă a dependenței de gazele rusești ar afecta Germania, acesta a adăugat că „sute de mii de locuri de muncă vor fi în pericol, iar industrii întregi vor ajunge la marginea prăpastiei” și că sancțiunile se resimt nu doar la benzinării, ci și în cazul unor cetățenilor.