Recensământ 2011: 81% din populație a fost recenzată. Șeful INS ar putea demisiona

Recensământ 2011: 81% din populație a fost recenzată. Șeful INS ar putea demisiona
Foto: dcnews.ro

Până acum, 81% dintre gospodăriile din România au fost recenzate, potrivit oficialilor de la INS, care însă evită să spună dacă numărătoarea va continua şi după data de 31 octombrie.

Este o decizie greu de luat, dar care este impusă de rezultatele slabe, obţinute de recenzori. De altfel, acesta a fost un recensământ cu probleme din partea oficialilor, care poate duce chiar la demisia şefului Institutului naţional de Statistică.

În topul judeţelor cu cele mai ridicate procente de înregistrare a datelor se află în continuare Covasna, Vâlcea şi Braşov.

Şapte milioane douăzeci şi patru de mii două sute nouăzeci şi patru de locuiţe au fost recenzate, reprezentând un total de 81,81% din numărul total al locuinţelor estimate a fi recenzate şi un număr de şaisprezece milioane şasesute treizeci şi nouă de mii optzeci şi două de persoane prezente, temporar absente şi plecate pe o perioadă îndelungată din gospodăria din care fac parte”, a declarat Sultana Stan, expert INS.

Între timp recenzorii continuă să bată de la o uşă la alta. În Capitală, oamenii sunt cel mai greu de găsit acasă, aşa că puțin peste 66% dintre locuinţe au fost recenzate.

Dacă vorbim de sectoare, cele mai slabe rezultate sunt în sectorul 1, iar cele mai bune în sectorul cinci. Cu peste 70% dintre locuitori rse poate lăuda sectorul patru . Peste 1000 de recenzori au renunţat, aşa că primarul a vrut să vadă cum se desfăşoară recensământul.

Au fost foarte multe persoane care au renunțat la această calitate de recenzori pentru că … nu ai un program, muncești de dimineață până seara. Este mult mai greu ca recenzor, în primul rând datorită faptului că perioada de derulare a acestui recensământ este foarte scurt raportat cu baza informatică care ar trebui înmagazinată de către acești recenzori”, a declarat Cristian Piedone, primarul sectorului 4.

Şeful INS, Vergil Voineagu a anunţat că se gândeşte să demisioneze după ce întreg procesul de recensământ a fost unul plin de probleme.

De la nedeclararea CNP-ului, care s-a dovedit o greşeală gravă, şi până la modul în care a fost organizat recensământul.

Până şi premierul Emil Boc a criticat modul de în care au acţionat angajaţii Institutlui de Statistică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`