Realitatea în cifre a tratamentului de implant dentar: 4 efecte majore în cazul unui eşec

Publicat: 08 03. 2012, 11:01

Dupa aproape 50 de ani de la prima operatie de implant dentar, statisticile demonstreaza ca inca exista o rata de 2 – 5% la nivel mondial a esecului acestui tratament. Cauzele multiple ale esecului sunt explicate de prea putini medici dentisti, desi repercusiunile asupra pacientului sunt dificil de tratat, presupun costuri ridicate si perioada indelungata de recuperare.

In Statele Unite ale Americii se insereaza anul peste 500.000 de implanturi dentare, ducand la un numar de persoane intre 10.000 si 25.000 care suporta ulterior esecul interventiei. Astfel, desi procentul de 2-5% pare mic, numarul persoanelor afectate este considerabil.

Cauzele esecului unui implant sunt multiple, iar unii medicii dentisti vorbesc prea putin despre acestea, prezentand doar beneficiile incontestabile. Statisticile arata ca 69% dintre adultii cu varsta intre 35 si 44 de ani si-au pierdut cel putin un dinte permanent din cauza unui accident, afectiuni gingivale sau a cariilor dentare. Mai mult, dupa varsta de 74 de ani, 26% dintre adulti si-au pierdut toti dintii.

Investitia porneste de la 300 euro si poate ajunge chiar la 2.500 euro

In Romania pretul unui implant dentar este intre 300 euro si  1.000 euro in functie de calitatea materialului. Dupa 3-6 luni necesare integrarii in os, urmeaza realizarea lucrarii protetice, adica dintele artificial pozitionat pe implant. Costul porneste de la 300 euro pana la 500 euro, in functie de calitatea materialului. Daca sunt necesare si tratamente suplimentare (aditie de membrana, sinus lifting, grefa osoasa), costul total ajunge la aproximativ 3.000 euro. In cazul unui esec, nu numai ca banii nu se returneaza, dar retratamentul presupune costuri suplimentare care pot depasi investitia initiala.  

Tratamentul este declarat un SUCCES dupa 1 an

“In cazul unui esec, acesta  apare in cursul primului an de zile. De asemenea, esecurile sunt fie premature, in decursul primelor 2 luni, fie tarzii, ce apar pana la 1 an.”
sustine Dr. Dragos Calangiu, medic specialist implantolog la clinica dentara DENT ESTET. Factorii cel mai des intalniti atunci cand implantul este un esec sunt experienta insuficienta a medicului implantolog, calitatea inferioara a materialelor, procesul incomplet de diagnosticare, aplicarea timpurie lucrarii protetice si sterilizare precara. Inserarea implanturilor este un proces complex, iar orice neglijenta din partea dentistului se va dovedi costisitoare pentru pacient.

Efectele negative ale esecului unui implant dentar 

1.      „Paralizie partiala” – leziunea nervilor. Daca implantul este inserat langa sau chiar in nerv, pacientul poate suferi o desensibilizare a unei parti a gurii, tradusa prin amortirea permanenta. Unele cazuri raman netratabile, efectele fiind permanente. In cazurile fericite, pacientul isi poate recapata o parte din sensibilitate dupa minim 6 luni.

2.      Tesuturi lezate sau distruse. Procedura de implant dentar poate provoca leziuni si/sau deteriorari ale tesuturilor, ceea ce duce la inflamatie temporara. Daca dupa cateva zile aceasta nu trece, trebuie urgent consultat medicul specialist implantolog. In cel mai rau caz, implantul este scos, fiind necesar un retratament care poate dura cateva luni.

3.      Pierderea implantului dentar. Mobilitatea implantului este rezultatul inserarii necorespunzatoare sau lipsa acceptarii de catre organism. Daca este cazul, inlocuirea implantului dentar ar trebui facuta cat mai curand posibil. Locul unde a fost inserat implantului poate suporta un retratament cu materiale suplimentare de grefa osoasă si un nou implant. Reinserarea implantului are loc intre o luna si sase luni dupa indepartare si presupune costuri de aproximativ 2.500 euro/ implant.

4.      Afectarea sinusurilor. Operatia de inserare poate afecta, de asemenea, sinusurile, cand lungimea implantului este prea mare pentru osul maxilarului. Uneori, implantul se retrage, perioada de recuperare dureaza cateva luni, iar dupa vindecare medicul dentist decide daca se mai poate reinsera un nou implant dentar.  

Grupul de clinici DENT ESTET este lider de piata in servicii medicale stomatologice, avand o traditie de peste 12 ani. Grupul inglobeaza 4 clinici dentare, dintre care una destinata exclusiv copiilor- DENT ESTET 4 KIDS, toate oferind servicii dentare complete efectuate de o echipa de medici specialisti, avand la dispozitie cea mai avansata tehnologie din domeniul stomatologic.