Ratele au crescut cu peste 50% la o treime din creditele ipotecare în lei

Ratele au crescut cu peste 50% la o treime din creditele ipotecare în lei
Sursa foto: Shutterstock

Ratele pentru creditele ipotecare în lei au crescut cu peste 50% față de momentul acordării. Majoritatea împrumuturilor sunt din perioada 2014-2018, când indicele ROBOR era la un nivel scăzut. Dar, și între vara lui 2021 și primăvara lui 2022 au fost făcute multe împrumutir pentru că indicele IRCC era redus.

La finalul anului 2022, 60,5 miliarde de lei reprezintă o treime din expunerea băncilor pe creditele ipotecare standard în lei, conform Profit.ro.

În luna martie, erau 556.000 de debitori unici cu credite ipotecare în sold.

Cu cât au crescut ratele

Creditele acordate în 2016 au parte de cele mai mari creșteri ale ratelor, de 70% sau chiar mai mult. În comparație cu 2017, ratele au crescut cu 60-70%. Pentru că în urmă cu câțiva ani locuințele erau mai ieftine și creditele erau mai mici. Mai mult, în această perioadă salariile au crescut, ceea ce înseamnă că au avut impact asupra finanțelor debitorilor pentru a nu fi foarte greu de suportat.

Ratele au crescut cu mai mult de jumătate pentru împrumuturile de aproximativ 9 miliarde de lei, acordate în perioada 2014-2018.
Cât despre debitorii Primei Case, ratele au crescut cu peste jumătate pentru creditele în sold de circa 10 miliarde de lei, pentru același interval de timp.

Între vara lui 2021 și primăvara lui 2022, rate au crescut pentru creditele de aproximativ 11,5 miliarde de lei, la fel ca și pentru cele de Noua Casă, care au crescut cu circa 2,1 miliarde de lei.

Dobânzile vor scădea

Cea mai frecventă decizie este recalcularea creditului în sold la cursul de la data acordării, la care se adaugă 52,6%, adică o scădere de aproximativ 30% a ratei lunare și soldului exprimat în lei.

Dobânzile sunt așteptate să scadă spre finalul anului viitor sau din 2025, în funcție de cât de repede va reduce BNR dobânda cheie.
Românii plătesc cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare în sold, după creșterea ratelor din ultimul an, din cauza inflației ridicate și a politicii monetare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`