Ratele bancare pot fi modificate, după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a propus măsura ratelor descrescătoare. Din păcate, pentru acest tip de rate nu se încadrează prea mulți români.
Ratele descrescătoare înseamnă plata unor rate mai mari la început, iar apoi ele vor scădea de la o lună la alta, conform Antena 3.
Există dou tipuri de rate, cele descrescătoare și cele egale.
Pentru primul tip, rata este formată din 50% dobândă și 50% creditul principal, iar dobânda va fi din ce în ce mai mică pe parcursul achitării creditului.
În cazul ratelor egale, pe termen lung înseamnă 75% dobândă și 25% creditul principal.
De exemplu, pentru un credit de 250.000 de lei luat pentru 30 de ani, la ratele egale, rata va fi de 2.049 de lei pentru durata întregului împrumut, iar totalul de rambursat va fi de 737.794 de lei, dintre care, mai mult de jumătate este dobânda.
În cazul ratei descrescătoare, prima rata va fi de 2.613 lei, unde se află și principala problemă. Mulți români s-ar putea să nu se încadreze, pentru că, potrivit BNR, nu se poate oferi un credit dacă depășește 40% din venituri. Ultima rata, în această situație. ar fi de 701 lei.
Aici, totalul de rambursat va fi mai mic, de 596.336 și o dobândă de 346.336 lei.
Avantajul ratei descrescătoare este că se plătesc mai puține dobânzi și comisioane, dar dezvanatajul este că prima rată va fi mare.
Cât despre ratele egale, creditul are valoare mai mare, dar dobânzile și comisioanele sunt mai mari.
ANPC a declarat că va impune băncilor rata descrescătoare, dar specialiștii nu sunt de acord cu această măsură.
Soluția cea mai potrivită ar fi să i se prezinte ambele variante consumatorului, iar el să o aleagă pe care pe care o găsește favorabilă.