Conform Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), în contextul epidemiei de coronavirus și a măsurilor de siguranță impuse de autorități, rata şomajului în hoteluri şi restaurante a ajuns la 60% şi riscă să urce până la 90% în perioada următoare, turismul fiind cea mai afectată ramură de activitate.
„Aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se află într-o situaţie dramatică, deoarece au încetat şomajul la 1 aprilie şi nu mai au nicio sursă de venit. Aceştia au contracte de muncă pe perioada determinată de şase luni şi nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizaţie de şomaj, deoarece nu vor îndeplini condiţia stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni, având în vedere ca nu pot fi angajaţi pentru că hotelurile de pe litoral au activitatea sistată”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv FPTR.
Astfel, numeroşi salariaţi sezonieri vor rămâne în acest an fără niciun venit, deoarece operatorii din turism nu îşi vor mai desfăşura activitatea în condiţii normale, nici în perioada Sărbătorilor Pascale, nici în perioada de pregătire pentru sezonul estival.
Pe fondul acestei situații, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a solicitat în regim de urgenţă emiterea unui act normativ pentru stabilirea, în mod exceptional pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de 8 luni (în loc de 12 luni), pentru ca angajaţii sezonieri să poată beneficia în continuare de șomaj.
Potrivit celor mai recente date furnizate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), referitoare la situația contractelor de muncă suspendate (șomaj tehnic)/încetate, înregistrate la Inspecția Muncii, se înregistrează 884.349 de contracte individuale de muncă suspendate, dintre care 274.870 în industria prelucătoare, 179.041 în comerț cu ridicata și cu amănuntul și 116.584 în hoteluri și restaurant.
De asemenea, sunt 180.170contracte individuale de muncă încetate, din care 35.501 în comerț cu ridicata și amănutul, 31.185 în industria prelucrătoare și 22.313 în construcții.
Autoritățile vor acoperi integral fondurile aferente, în contextul actual. Violeta Alexandrua adăugat că sunt pregătiți cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea acestora.
„Scopul meu este ca banii să ajungă cât mai repede către cei care au nevoie de ei”, a spus Ministrul Muncii, care a mai afirmat că se dorește protejarea angajațiilor, deoarece ei sunt cei cu care va reporni economia țării după ridicarea resticțiilor impuse de autorități.
Violeta Alexandru a recunoscut situația deosebit de dificilă în care se află angajatorii și face apel la aceștia să înțeleagă că afacerile lor vor merge doar dacă ulterior crizei oamenii vor fi pregătiți de muncă.
Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului-ministru, a precizat că primul pachet de măsuri adoptat de Guvernul Orban în sprijinul angajaților și companiilor afectate de crizaCOVID-19„este în vigoare în întregime și produce efecte”.
Printre măsurile adoptate în pachet, se numără amânarea ratelor bancare pentru persoane fizice și juridice la contractele de credit și leasing pentru o perioadă de până la 9 luni, bonificații pentru plata la timp a impozitelor pe profit de 5% pentru marii contribuabili și de 10% pentru celelalte întreprinderi și amânarea obligațiilor de plată pentru utilități și chirii pentru IMM-urile si profesiile liberale care și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a măsurilor impuse de starea de urgență.