Raport: criza costului vieții aruncă în sărăcie extremă încă 71 de milioane de oameni

Publicat: 07 07. 2022, 10:32
Foto: Unsplash.com

Criza globală a costului vieții aruncă în sărăcie extremă încă 71 de milioane de persoane din cele mai sărace țări ale lumii, a avertizat joi un nou raport publicat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), citat de Reuters.

De subvențiile generale profită tot bogații – notează PNUD

Raportul a adăugat că transferurile de bani direcționate de către guverne ar fi mai „echitabile și mai eficiente din punct de vedere al costurilor” decât subvențiile generale pentru lucruri precum prețurile la energie și alimente, de care bogații societății beneficiază mai mult.

„Pe termen mai lung, acestea conduc la inegalitate, exacerbează și mai mult criza climatică și nu atenuează lovitura imediată”, a declarat șeful departamentului de angajament strategic al PNUD, George Gray Molina.

Criza globală a costului vieții aruncă în sărăcie extremă încă 71 de milioane de persoane, sursă foto: captură YT

PNUD face apel la acțiune adaptată prin acordarea de ajutoare directe în numerar pentru cei mai vulnerabili și vrea ca națiunile bogate să extindă Inițiativa de suspendare a serviciului datoriei (DSSI) pe care au creat-o pentru a ajuta țările sărace în timpul pandemiei COVID-19.

Viteza cu care criza costului vieții duce la foamete și sărăcie extremă este uriașă

Achim Steiner, administratorul PNUD, a declarat că o analiză realizată în 159 de țări în curs de dezvoltare a arătat că valul de creștere a prețurilor la principalele materii prime din acest an a lovit deja părți din Africa Subsahariană, Balcani, Asia și din alte părți.

„Această criză a costului vieții aruncă milioane de oameni în sărăcie și chiar în foamete cu o viteză uluitoare”, a declarat Steiner. „Odată cu aceasta, amenințarea creșterii mișcărilor sociale crește de la o zi la alta”.

Instituții precum ONU, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au o serie de „praguri de sărăcie” – calculate pentru cele mai sărace țări în care oamenii trăiesc cu 1,90 dolari sau mai puțin pe zi. Urmează apoi pragul de 3,20 dolari pe zi pentru economiile cu venituri medii inferioare și unul de 5,50 dolari pe zi în țările cu venituri medii superioare.

„Estimăm că actuala criză a costului vieții aruncă peste 51 de milioane de persoane în sărăcie extremă la categoria de 1,90 dolari pe zi și alte 20 de milioane la 3,20 dolari pe zi”, se arată în raport, estimând că acest lucru ar duce totalul la nivel global la puțin peste 1,7 miliarde de persoane.