Raport: criza costului vieții aruncă în sărăcie extremă încă 71 de milioane de oameni

Raport: criza costului vieții aruncă în sărăcie extremă încă 71 de milioane de oameni
Foto: Unsplash.com

Criza globală a costului vieții aruncă în sărăcie extremă încă 71 de milioane de persoane din cele mai sărace țări ale lumii, a avertizat joi un nou raport publicat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), citat de Reuters.

De subvențiile generale profită tot bogații – notează PNUD

Raportul a adăugat că transferurile de bani direcționate de către guverne ar fi mai „echitabile și mai eficiente din punct de vedere al costurilor” decât subvențiile generale pentru lucruri precum prețurile la energie și alimente, de care bogații societății beneficiază mai mult.

„Pe termen mai lung, acestea conduc la inegalitate, exacerbează și mai mult criza climatică și nu atenuează lovitura imediată”, a declarat șeful departamentului de angajament strategic al PNUD, George Gray Molina.

Criza globală a costului vieții aruncă în sărăcie extremă încă 71 de milioane de persoane, sursă foto: captură YT

PNUD face apel la acțiune adaptată prin acordarea de ajutoare directe în numerar pentru cei mai vulnerabili și vrea ca națiunile bogate să extindă Inițiativa de suspendare a serviciului datoriei (DSSI) pe care au creat-o pentru a ajuta țările sărace în timpul pandemiei COVID-19.

Viteza cu care criza costului vieții duce la foamete și sărăcie extremă este uriașă

Achim Steiner, administratorul PNUD, a declarat că o analiză realizată în 159 de țări în curs de dezvoltare a arătat că valul de creștere a prețurilor la principalele materii prime din acest an a lovit deja părți din Africa Subsahariană, Balcani, Asia și din alte părți.

„Această criză a costului vieții aruncă milioane de oameni în sărăcie și chiar în foamete cu o viteză uluitoare”, a declarat Steiner. „Odată cu aceasta, amenințarea creșterii mișcărilor sociale crește de la o zi la alta”.

Instituții precum ONU, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au o serie de „praguri de sărăcie” – calculate pentru cele mai sărace țări în care oamenii trăiesc cu 1,90 dolari sau mai puțin pe zi. Urmează apoi pragul de 3,20 dolari pe zi pentru economiile cu venituri medii inferioare și unul de 5,50 dolari pe zi în țările cu venituri medii superioare.

„Estimăm că actuala criză a costului vieții aruncă peste 51 de milioane de persoane în sărăcie extremă la categoria de 1,90 dolari pe zi și alte 20 de milioane la 3,20 dolari pe zi”, se arată în raport, estimând că acest lucru ar duce totalul la nivel global la puțin peste 1,7 miliarde de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”