Aproape un sfert din fructele şi legumele de pe piaţa românească, produse aici sau importate, conţin urme de pesticide. Potrivit unui raport al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, citricele turceşti pot conţine chiar mai multe tipuri de substanţe toxice. Concluzia raportului arată astfel că, merele, portocalele sau roşiile pot conţine substanţe ce ne pot pune viaţa în pericol.
Citricele turceşti şi merele româneşti conţin cele mai multe pesticide. Din cele peste 3.000 de probe analizate, 25% conţineau reziduuri de pesticide, iar aproape 10% dintre ele aveau cantităţi de substante toxice peste limita admisa de lege.
Oamenii spun că sunt conştienţi de acest lucru, însă că singurul lucru pe care îl pot face este să spele foarte bine fructele.
Şi comercianţii recunosc că citricele din import pot conţine urme de pesticide, însă Turcia rămâne unul dintre principalii furnizori de fructe şi legume.
Specialiştii spun că aceste substanţe ne pot afecta ficatul şi ne pot îngrăşa peste măsură, spun specialiştii.