Rafinăriile din România ar putea rămâne fără țiței kazah, în contextul disputei dintre Moscova și Nur-Sultan

Rafinăriile din România ar putea rămâne fără țiței kazah, în contextul disputei dintre Moscova și Nur-Sultan
Foto simbol: Pixabay

Sancțiunile occidentale ar putea să lase România fără țițeiul kazah, principala alternativă la cel rusesc, potrivit Profit.ro.

Cum ar putea rămâne rafinăriile din România fără țiței kazah

Kazahstan a publicat un proiect de ordin care reglementează aplicarea de sancțiuni în ceea ce privește furnizarea anumitor bunuri pe teritoriul Rusiei. De partea cealaltă, un tribunal rus a decis să suspende activitatea terminalului Caspian Pipeline Consortium (CPC), prin care este exportat țițeiul kazah către rafinăriile din România, pentru 30 de zile.

Vestea vine în contextul în care trei sferturi din țițeiul rafinat în România este importat pe căi maritime, din două terminale din portul rusesc Novorosisk. În 2021, 85% din țițeiul importat de țara noastră a avut ca sursă terminalul CPC, arată Asociația Energia Inteligentă.

Presa rusă a acuzat Rompetrol – fără dovezi – că furnizează carburanți armatei ucrainene, context în care jurnaliștii ruși au propus naționalizarea terminalului CPC de la Novorosisk. Publicația Pravda a adăugat și Azerbaijan pe lista statelor care i-ar alimenta pe militarii ucraineni.

În al șaselea val de sancțiuni împotriva Rusiei, UE recunoaște la rândul său că există posibilitatea să fie întreruptă aprovizionarea cu țiței în porturile din Marea Neagră și recomandă statelor membre „să acționeze în spiritul solidarității și al cooperării regionale”.

Rompetrol a explicat că terminalul CPC este conectat la conducta de transport pe ruta Tengiz – Novorosisk. Acesta permite încărcarea de țiței tip/blend CPC prin cele trei terminale plutitoare (offshore) operate în largul Mării Negre. Al doilea terminal petrolier din Novorosisk, Sheskharis, asigură încărcarea de țiței din conducta Atyrau – Samara prin dane offshore, prin intermediul său fiind livrat atât țiței rusesc, cât și alte tipuri de țiței, inclusiv KEBCO (Kazakh Export Blend Crude Oil).

Suspendarea activităților prin CPC nu va afecta aprovizionarea cu țiței a răfinăriei Petromidia, susține grupul KMG International (fostul Rompetrol Group).

Rompetrol a precizat, de asemenea, că eventuale măsuri privind activitatea CPC nu vor influența piața produselor petroliere din România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:40 - Laurențiu Leoreanu, în contextul acuzațiilor de blat PSD-AUR: S-ar putea ca PSD acum, în ceasul al 11-lea, să își dea seama că acest joc poate deveni foarte, foarte riscant (VIDEO)
15:36 - Sorin Grindeanu: „În următorii 4 ani, România va beneficia de un total de 189 de trenuri electrice noi”
15:36 - Vlad Gherman a anunțat decizia pe care a luat-o alături de Oana: „Am luat o pauză. Am decis să ne luăm puțin timp să ne revenim”
15:21 - Marian Rasaliu: Marcel Ciolacu a fost cel mai înjurat om de către Simion pe parcursul acestor patru ani de mandat (VIDEO)
15:14 - Recep Tayyip Erdogan nu este de acord ca Ucraina să poată folosi rachetele ATACMS. Președintele Turciei se teme de escaladarea conflictului
15:09 - Noua lege privind achitarea rovinietei a intrat în vigoare. Plata poate fi făcută și după o călătorie pe drumurile naționale, din 2026
15:00 - SUA își închide și ea ambasada din Kiev, după ce a primit informații despre „un potențial atac aerian semnificativ”
14:53 - Marcel Ciolacu îndeamnă românii să iasă la vot în număr cât mai mare: “Cu cât vor merge mai mulţi români la vot, cu atât va fi mai legitim şi mai stabil şi viitorul Guvern, şi viitorul mandat al preşedintelui” (VIDEO)
14:45 - Marcel Ciolacu a mers cu trenul electric la Brașov, într-o cursă inaugurală: Următorii ani nu vor fi despre roșu și galben / L-am avut pe Iohannis președinte vreo 10 ani, am avut 10 prim-miniștri. Cum să funcționeze România? (VIDEO)
14:42 - Ce este inversiunea termică, fenomenul neobișnuit care a pus stăpânire pe România