Raed Arafat propune un nou sistem de licitații publice în domeniul Sănătății, menit să reducă fraudele și cheltuielile

Publicat: 18 11. 2012, 15:30

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, vrea schimbarea sistemului licitaţiilor publice, pentru a vindeca spitalele de „boala” aparaturii la suprapreţ.

Astfel, Guvernul urmează să adopte săptămâna viitoare o hotărâre prin care licitaţiile pentru echipamente, aparatură şi medicamente vor fi realizate doar de către Ministerul Sănătăţii, printr-un acord cadru de lungă durată şi nu de fiecare spital în parte, cum se întâmpla până în prezent.

Măsura este menită să reducă fraudele şi cheltuielile din sistemul sanitar, a mai declarat Raed Arafat. „Sunt două aspecte aici. Achiziţiile de aparate sau achizițiile de materiale de volum mare sau materiale specifice scumpe pe programele ministerului intră acum hotărârea de guvern care o să stabiliească că ministerul este unitate de achiziție centrală pentru sistemul sanitar și achiziționează pe acorduri cadru pe durată mai lungă materialele, medicamentele, aparatură pentru sistemul sanitar cu sursă de finanțare din fondurile publice și bineînțeles vorbim de spitalele Ministerului Sănătății și spitalele descentralizate”, a declarat Raed Arafat.

„Deci hotărârea de guvern în momentul în care a ieșit, deja putem zice câte aparate de tomografie am nevoie pentru următorii patru ani. E foarte important, e foarte ușor să facem planuri. Putem aceste aparate, câte 10, 15, o singură licitație. Avem mult puterea să negociem prețurile și să obligăm concurența să vină cu prețuri mai jos. Am găsit aceleași aparate cu același specificații la prețuri duble între un spital și altul”, completează ministrul Sănătății.

Raed Arafat a spus că în prezent se face licitaţie, legală, pentru astfel de achiziţii, dar este posibil ca în anumite caiete de sarcini să fie exclusă concurenţa.

„Vom verifica unde avem preţuri flagrante. Licitaţia centralizată poate evita aceste situaţii. Procedura trebuie să fie extrem de transparentă, să mergem către licitaţia electronică”, a adăugat Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii a explicat cum va decurge noul sistem de achiziţii.

„Astfel, cu o săpămână înainte de ofertare, faci o primă discuţie cu firmele interesate care au discuţii pe caietelor de sarcini. Dacă firmele au dreptate în ceea ce sesizează, şi nu este o chestie vitală pentru mine, rezolvi contestaţia reală înainte să vină oferta. Apoi, în etapa a doua, vin ofertele, verifici eligibilitatea firmelor, dacă sunt eligibile, le bagi pe electronic. Ei se pot bate de preţ până la un anumit moment, asta nu mai este sub controlul ministerului. Aceasta înseamnă procedură, monitorizare, control. Am fost încurajat să o fac în Guvern. Această procedură este şi o recomandare a FMI, nu obligaţie”, a adăugat Raed Arafat la PRO TV.