Radu Soviani: Datoria publică a României e uriașă / Boloș e un alt decident care ne ia de proști. A bulversat mediul de afaceri cu măsuri propuse și apoi retrase – o formă de dispreț la adresa contribuabililor (VIDEO)
Analistul economic Radu Soviani a declarat miercuri, pentru B1 TV, că atitudinea ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, de a tot anunța măsuri fiscale pe care apoi le retrage reprezintă „o altă bătaie de joc, o altă formă de dispreț la adresa contribuabililor”. Totodată, acesta a susținut că afirmațiile de azi ale ministrului Boloș despre colectările la ANAF reprezintă o modalitate de a ascunde adevărul despre situația bugetară a țării.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.
Ce a susținut Boloș despre planul de colectare al ANAF
„Ştiţi că am recurent discuţii cu Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice din toată ţara, pentru a evalua acţiunile întreprinse pentru colectarea eficientă şi pentru combaterea evaziunii fiscale. Vin astăzi cu o veste bună: ANAF şi-a depăşit planul de colectare în primele şase luni din 2024. Avem un grad de realizare de 100,6% a programului de încasări venituri bugetare, respectiv un plus de 1,2 miliarde lei faţă de planul asumat la începutul anului”, a scris ministrul Marcel Boloș, pe Facebook.
Explicațiile lui Radu Soviani despre deficitul bugetar
„În lumea întoarsă pe dos, e o veste bună ce spune dl Boloș. Ne-a crescut colectarea, avem 2 miliarde de lei mai mult decât anticipam. Păi stai un pic, domn ministru! Ai 30 de miliarde datorie în plus, deficit suplimentar în perioada asta față de primele șase luni anului trecut.
Deci cele două miliarde ale tale, dle Boloș, sunt o picătură din cele 30 de miliarde pe care le-ai făcut în plus.
Să fac un calcul matematic pentru că e un alt decident din economie care ne ia de proști. Deci dacă tu ai cheltuieli suplimentare de 30 de miliarde, pui TVA – că statul cheltuile și se plătește TVA pe facturile respective – pui TVA de la 30 de miliarde, deficit suplimentar față de anul trecut 19%, hai să zicem 20%, o cincime. Păi ar trebui să ai 6 miliarde în plus față de planul pe care l-ai colectat. Tu spui că ai colectat 2 miliarde, deci arăți că ești subperformant. Dar asta e ce mai mică problemă.
Problema e că datoria pe primele șase luni (din 2024) a crescut cu cel puțin 30 de miliarde față de datoria primelor șase luni (de anul trecut).
Nu mă refer la datoria publică, care e uriașă, mult mai mare și mult mai greu finanțabilă, ci doar la deficitul primelor șase luni de anul ăsta față de deficitul primelor șase luni de anul trecut”, a explicat Radu Soviani.
Economistul a amintit că la această problemă a contribuit și predecesorul lui Boloș (PNL), Adrian Câciu (PSD), care a fost răsplătit apoi cu o promovare în funcția de ministru al Fondurilor Europene: „Câciu, după proiectul de buget dezastruos pe care l-a făcut, care nu mai trebuia vreodată să ocupe vreo funcție guvernamentală, a fost promovat undeva unde nu se mai ocupă de deficite, dar sunt și acolo miile alea de euro de salarii”.
Radu Soviani a mai spus despre Boloș că „e pus acolo ca încasator” și că „a bulversat mediul de afaceri” cu tot felul de măsuri propuse și apoi retrase – „e o altă bătaie de joc, o altă formă de dispreț la adresa contribuabililor”.