Radu Nechita, despre anularea penalităților pentru datornici: Teama mea este că măsura este un simptom al unei panici. Bugetul țării este gestionat într-un mod absolut înspăimânător (VIDEO)

Radu Nechita, despre anularea penalităților pentru datornici: Teama mea este că măsura este un simptom al unei panici. Bugetul țării este gestionat într-un mod absolut înspăimânător (VIDEO)
Foto: Pixabay

Prof. univ. Radu Nechita, economist, a comentat măsurile Guvernului, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și a spus că inițiativa de a șterge dobânzile și penalitățile pentru datornicii care își achită datoriile către stat ar putea fi „un simptom al unei panici”, având în vedere că „nu mai sunt bani, cheltuielile publice au deparat și mai mult decât au făcut-o în anii precedenți”.

Radu Nechita, pe B1 TV: Cheltuielile publice au deparat și mai mult decât în anii precedenți

Întrebat despre măsurile anunțate de Guvern, economistul a explicat: „În general, măsurile luate de politicieni toate sunt făcute cu calcul electoral (…). Măsura are o logică economică, în sensul că există nevoie de acești bani și, dacă este vorba de datorii foarte mici, urmărirea lor în justiție, procedurile sunt foarte costisitoare, și atunci există această variantă, este practicată și în sectorul privat, o datorie foarte mare, dar greu de încasat, o reducem, negociem cu debitorii. Este o tehnică pe care putem să o înțelegem și are o anumită noimă din punct de vedere economic”.

„Eu, însă, văd un pic dincolo de aceste calcule și teama mea este că de fapt această măsură nu este nici măcar limitată la calcul electoral sau calcul economic, ci este un simptom al unei panici. Nu mai sunt bani, cheltuielile publice au deparat și mai mult decât au făcut-o în anii precedenți, pentru că este an electoral, și acum practic se aleargă după bani în toate direcțiile, adică preferăm să încasăm jumate acum ca să putem încheia bugetul cumva, mai degrabă decât să așteptăm și să încercăm să încasăm mai mult după încheierea exercițiului bugetar din acest an”, a adăugat Radu Nechita.

Ce a spus despre deficitul bugetar

„Am văzut cifre de 8% din PIB – deficit bugetar. Eu vreau să reiau o propunere pe care o fac mereu în intervențiile mele, să nu mai dăm procentele deficitului ca procente din PIB; 8% din PIB înseamnă 20%-25% din veniturile bugetare, deci modul în care este gestionat bugetul țării este absolut înspăimântător, adică avem cheltuieli cu 20%-25% decât veniturile. Este o iresponsabilitate absolută și nu este justificată economic”, a mai declarat Radu Nechita.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:10 - Pâmântul va avea o nouă lună. Cum va putea fi văzut asteroidul și cât timp va sta în orbita planetei noastre
22:09 - Anca Serea a rămas fără bona celor 6 copii ai săi: „Pleacă acasă, unde o așteaptă cele trei fetițe și un vis neîmplinit” / Ce a spus vedeta despre bonele filipineze (VIDEO, FOTO)
22:04 - Daniel Constantin, despre posibilitatea ca Iohannis să candideze la Senat din partea PNL: Mi se pare că e un zvon, deocamdată. La ședințele la care eu am participat, nu a fost nicio discuție în sensul acesta (VIDEO)
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”