Deficitul bugetar e estimat să ajungă la 8% din PIB la finele anului, iar Guvernul care va rezulta din alegeri va trebui să-l readucă sub pragul de 3%. În acest context, și economiștii, și agențiile de rating se așteaptă la majorări de taxe.
În absenţa unui proiect de buget pe 2025, investitorii se tem de „o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat”, a declarat Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, într-un interviu pentru Reuters.
„Un deficit de 8% din PIB este periculos pentru că dacă se întâmplă ceva -război, o calamitate – Romania nu va mai avea spaţiu pentru a se împrumuta. Vrem să vedem un plan concret pentru a readuce deficitul sub control, unul care să facă şi cheltuielile statului mai eficiente.
Dacă salariile vor continua să crească mai rapid decât productivitatea, cum se întâmplă acum, fără a crea alte avantaje competitive, cel puţin 13 industrii vor vedea firme care se închid sau se restructurează”, a declarat Radu Burnete pentru Reuters, potrivit Agerpres.
Potrivit agenției de rating S&P, în ultimul an, România a avut una din cele mai mari creşteri ale veniturilor disponibile din întreaga lume, urmare a majorărilor de salarii de 20% în sectorul public, creşterii salariului minim şi unei majorări substanţiale a pensiilor.
Radu Burnete a mai afirmat că economia românească are de suferit din cauza acestor majorări salariale, dar și din cauza prețurilor mari la energie. Chiar dacă acestea sunt plafonate pentru unele industrii, tot sunt mai mari decât cele ale competitorilor asiatici.