RADET cere intrarea în insolvență. Gabriela Firea: Insolvența nu înseamnă închidere, ci o relansare a activității. Trăim un moment istoric. Nu se pune problema disponibilizărilor (VIDEO)

RADET cere intrarea în insolvență. Gabriela Firea: Insolvența nu înseamnă închidere, ci o relansare a activității. Trăim un moment istoric. Nu se pune problema disponibilizărilor (VIDEO)

Consilierii generali ai Capitalei au decis, miercuri, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET.Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Sorin Chiriţă, a declarat că joi CA va înainta Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă.

Potrivit proiectului de hotărâre, CA al RADET este mandatat să ia "toate măsurile tehnice, juridice şi economice necesare pentru asigurarea continuităţii activităţii RADET, în vederea garantării livrării agentului termic pentru populaţie şi pentru instituţiile racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică".

Consilierii generali au votat şi un amendament la acest proiect, care prevede începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Amendamentul a fost votat cu 28 de voturi "pentru", din partea consilierilor PSD şi ALDE.

"Vorbim de reorganizare judiciară, nu de faliment. Insolvența nu înseamnă faliment", a precizat conducerea regiei, arătând că, astfel, conturile companiei vor fi deblocate, iar aceasta va putea funcționa în continuare.

RADET cere intrarea în insolvență

#DIRECT_ONE_k6pxoo#

"Este singura soluție prin care putem salva RADET-ul. Dacă nu se cere intrarea în insolvență vom sufoca această regie. Una dintre măsurile de redresare după declararea insolvenței este de ștergere a unor datorii. Cred că se poate ca o parte din datoriile istorice să fie șterse și să poată furniza căldura la iarnă pentru cetățenii Bucureștiului", a declarat expertul judiciar Culea Marian.

”A fost propunere pe ordinea de zi a Consiliului General, domnul viceprimar Aurelian Bădulescu a avut un amendament în care noi, Consiliul general, să împuternicim Consiliul de administrație al RADET să întreprindă toate cele necesare astfel încât Regia de termoficare să găsească orice fel de acțiuni astfel încât să avem o iarnă normală din punctul de vedere al agentului termic.

Una dintre propunerai a fost și intrarea în insolvență. Consiliul de administrație va cere insolvența, un judecător se va pronunța dacă se poate intra în insolvență. Din acel moment se ăngheță tot ce înseamnă datorii, majorări și penalități către terți, astfel încât noi o să plătim debitul eșalonat”, a declarat, pentru B1 TV, Lucian Iliescu, consilier general la Primăria Capitalei.

Gabriela Firea: Insolvența nu înseamnă închidere, ci o relansare a activității RADET. Trăim un moment istoric. Nu se pune problema disponibilizărilor

#DIRECT_ONE_k69j9o#

La rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări că intrarea în insolvență înseamnă salvarea RADET și că nu vor fi făcute disponibilizări.

”Consiliul General a votat un proiect de hotărâre prin care Consiliul de administrație al RADET a fost mandatat să ia toate măsurile economice și judiciare, inclusiv insolvența, pentru a asigura livrarea de apă caldă și căldurii pentru bucureșteni și pentru instituțiile care sunt racordate la sistemul centeralizat de termoficare.

Le mulțumesc consilierilor generali de la PSD, ALDE și unul de la PMP pentru că au înțeles că azi, de fapt, am intrat în legalitate. Această măsura trebuia luată cu mult timp înainte, în momentul în care conturl RADET a fost poprit de către ELCEN.

Trebuia declarată procedura de insolvență cu mai mult timp înainte. Noi nu facem decât să aplicăm legea.

Vreau să îi asigur pe angajații RADET că nu se pune problema disponibilizărilor, nu trebuie să se gândească la șomaj. Este o modalitate de a salva această entitate economică, de a livra la modul continuu și apă caldă și căldură și de a restructura această regie care, ani de zile, a fost condusă de manageri PNL care au dus-o aproape în pargul falimentului.

Insolvența nu înseamnă închidere, nu înseamnă faliment, haos economic, ci o relansare a activității RADET. Trăim un moment istoric.

Îi asigur pe toți bucureștenii că vor avea la timp atât apă caldă, cât și căldură în sezonul rece. Abia acum putem să dăm această garanție.

Cred, și fac un apel la Guvern, că și ministrul Enegiei trebuie să analizeze cu mai multă responsabilitatea acetivitatea ELCEN și să ia măsurile economice și judiciare care se impun și în cazul acestei entități economice. Dacă va râmane doar RADET societatea care se modernizează, nu știu dacă va fi un rezultat pe care ni-l dorim cu toții.

Mâine va avea loc o ședintă a Consiliului de administrație al RADET în care se va analiza încă o dată situația financiară și juridică a RADET.

În București am avut o situație unică în țară și în Europa, fostul Consiliul general, majoritar PNL. și PDL, a votat o hotărâre prin care RADET și RATB nu aveau voie să fie controlate. Este ceva de neînchipuit. Îmi pun și eu întrebarea de ce aceste societăți au trebuit să fie ferite de controale.

Intrăm într-un moment în care această societate va funcționa, va asigura furnizarea apei calde și căldurii către populație.

Datoria istorică nu a putut fi explicată din punct de vedere legal. În momentul procedurii insolvenței se opresc notificările creditorilor și se analizează fiecare datorie în parte. Tot ceea ce este eligibil va fi plătit, iar ceea ce nu este eligibil va fi stins”, a declarat Gabriela Firea.

Întrebată dacă există vreo garanțiecă după ieșirea din insolvență a RADET, situația nu se va repeta, primarul general a răspuns: ”Această societate va reîncepe activitatea pe baze boi, de corectitudine economică și financiară. Nu se poate repeta această situație. Au fost foarte multe greșeli, atât din partea guvernelor, poate și anumite măsuri legislative improprii și un managemente defectuos al RADET care au dus la această situație, ceea ce nu se va mai repeta.”

Această procedură de insolvență, în care ar urma să intre RADET înseamnă că o entitate din afara Primăriei Bucureștiului, din afara RADET, să vină să verifice dacă acea datorie istorică de 3,6 miliarde de lei pe care RADET o are către ELCEN este reală, care este situația financiară în acest moment și cum trebuie organizate lucrurile în această instituție pentru ca ea să devină din nou profitabilă.

Mai bine de două milioane de bucureșteni depind de agentul termic furnizat de RADET.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)