Orice roman care are o datorie, dar nu mai poate să o plătească la 90 de zile de la scadență, poate apela la instanță. Procedura insolvenței persoanelor fizice nu este însă una simplă și presupune transformarea datornicului într-un adevarat contabil. Procesul ștergerii restanțelor poate dura 5 ani, timp în care omul trebuie să strângă cureaua și să achite măcar jumatate, informează B1 TV.
Legea presupune că dacă ai ai o datorie mai mare de 14 mii de lei de mai multe de 90 de zile și pe care nu o poți plăti acum sau în urmatoarele 12 luni, trebuie să anunți cât câștigi acum, dar și să faci o previziune cât ai câștiga în următorii 3 ani. În tot acest proces te ajută administratorul și lichidatorul (angajați ai băncii), cărora le va trebui să le dai socoteală din 3 în 3 luni.
Ștergerea datoriilor se face dacă într-un singur an ai acoperit jumătate din datorii sau macar 40% în 3 ani sau dacă ai ajuns la 75% din cât stabilise instanța că ai de plătit.
Pe de altă parte, de această lege nu pot beneficia cei care au fost concediați în ultimii doi ani din cauza lor sau cei care au renunțat la contractul de muncă prin acordul părților sau demisie în ultimele 6 luni, cei care deși nu au venituri, nu-și caută de lucru sau refuză propunerile de joburi venite de la firme ori de la ANOFM, cei care s-au împrumutat în ultimele 6 luni și au rate cât un sfert din datoriile totale.
„Din momentul în care își deschide procedura insolvenței persoanelor fizice nu mai stau cu grija că poat fi executate silit și că rămân pe drumuri.Orice penalitate, majorare de întârziere sau dobândă se stopează automat. Orice debitor de bună-credință care are un necaz financiar, independent de voința sa, din momentul în care își deschide procedura insolvenței persoanelor fizice nu mai stă cu grija că va fi executat silit sau că rămâne pe drumuri. Deci executarea silită este reglementată ca o excepție, și nu este regulă, așa cum se întâmplă în momentul de față. ‘Practic, debitorul poate să propună un plan de rambursare care se poate întinde până la cinci ani de zile cu posibilitatea de prelungire cu încă un an de zile și să nu fie pus în fața executărilor silite sau a lichidării bunurilor. De asemenea, se suspendă toate procedurile judiciare, se stopează orice acumulare de dobânzi sau penalitați după momentul ințiierii procedurii de insolvență, executarea silită este reglementată ca o măsură care se aplică ca ultimă soluție, se protejează persoanele fizice”, a spus inițiatorul proiectului, Ana Birchall, deputat PSD.
Ca și avantaje se numără faptul că omul poate să rămână în casă, dar trebuie să vândă lucruri mai scumpe, cum ar fi mașini, televizoare, laptopuri,etc.
Pe de altă parte însă, în schimbur acestor beneficii persoana trebuie să se transforme în contabil și orcium trebuie să plătească măcar jumătate din sumă.