Au venit la putere promițând să arunce cu bani în stânga și în dreapta, iar după un an au făcut praf bugetul prin cheltuielile făcute, iar acum au nevoie disperată de împrumuturi externe. Este vorba de guvernul PSD-ALDE care vrea să se împrumute pentru următorii 2 ani cu aproximativ 8 miliarde de euro pentru a acoperi deficitul bugetar aflat la limita maximă admisă în Uniunea Europeană, și pentru refinanțarea unor datorii externe care ajung la plată.
În urma acestor împrumuturi, Guvernul va duce la extrem limita maximă a îndatoririi României pe piețele externe, de la 20 de miliarde cât e e în prezent, la o valoare de 27 de miliarde de euro, confom profit.ro.
România a trimis deja băncilor solicitări pentru propuneri de sindicalizare a unor emisiuni de eurobonduri, potrivit unor surse citate recent de Reuters.
Cea mai recentă ieșire pe piețele internaționale de capital a fost în octombrie, când Ministerul Finanțelor a plasat obligațiuni în euro pe piețele internaționale în valoare de 1 miliard de euro, redeschizând emisiunea de titluri pe 10 ani lansată în luna aprilie a acestui an.
Deficitul bugetar pentru anul acesta este estimat de Guvern la 2,96% din PIB, periculos de aproape de limita de 3% admisă în UE, în contextul în care executivul a crescut salariile din sectorul de stat și alte cheltuieli, dar a redus drastic investițiile.
Pentru anul următor, proiectul de buget este construit pe o creștere economică de 5,5% și un deficit bugetar (cash) estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.
Comisia Europeană și instituțiile financiare internaționale au avertizat în mod repetat România că majorările prea mari de cheltuieli cheltuieli cu salariile și pensiile într-un timp foarte scurt vor împinge deficitul bugetar peste 3%.
Valoarea obligațiunilor emise și nerambursate, în euro și dolari, în cadrul Programului MTN este în prezent de aproape 19,1miliarde de euro:
2012 – 2,25 miliarde dolari și 1,5 miliarde euro
2013 – 1,5 miliarde dolari și 2 miliarde euro
2014 – 2 miliarde dolari și 2,75 miliarde euro
2015 – 2 miliarde euro
2016 – 3,25 miliarde euro
2017 – 2,75 miliarde euro