PSD a îndatorat țara cu 10 miliarde de euro în 7 luni: Ca să satisfacă promisiunile electorale, Guvernul crește salarii și pensii din împrumuturi

PSD a îndatorat țara cu 10 miliarde de euro în 7 luni: Ca să satisfacă promisiunile electorale, Guvernul crește salarii și pensii din împrumuturi
Foto: Obiectiv Vocea Brailei

Ministerul de Finanțe preconiza că Guvernul va împrumuta aproximativ 15,3 miliarde de euro, dar în primele șapte luni de la guvernarea PSD, Guvernul s-a împrumutat deja cu 10,2 miliarde de euro. Anul anterior, datoria guvernamentală s-a situat la un nivel de 37,6% din PIB, adică Guvernul PSD a avut nevoie, la finalul primelor șase luni din 2017, de mai mulți bani decât a avut Guvernul Cioloș pentru tot anul 2016.

Ministerul de Finanțe, condus de Ionuț Mișa, susține că, pentru întreg anul 2017, au fost preconizate și împrumuturi (cuprinse între 3,1 și 3,6 miliarde de euro) de pe piața externă. Din această sumă, aproximativ trei miliarde de euro se vor împrumuta prin euroobligațiuni în cadrul Programului MTN (Medium Terms Notes – n.r.). Până la 31 iulie a.c., s-au emis euroobligațiuni în valoare de 1,75 miliarde de euro. Restul banilor vor fi împrumutați până la finalul anului, scrie România Liberă.

Ministerul de Finanțe a apelat și la rezerva de valută pentru acoperirea deficitului bugerat și refinanțarea datoriei publice. În plus, Guvernul susține că va obține 50 milioane de lei din privatizarea companiilor de stat. În 2016, Guvernul Cioloș a semnat două contracte de împrumut cu Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), parte a Băncii Mondiale. Banii din ambele contracte au fost accesați de Guvernul Grindeanu în luna aprilie, respectiv mai, 2017.

Tot Guvernul Cioloș a semnat alte două contracte de împrumut cu Banca Europeană de Investiții pentru ca România să aibă bani pentru cofinanțarea proiectelor UE 2014-2020. Pentru confinanțarea proiectelor pe Mediu, s-a luat un împrumut de 300 milioane euro, accesat de Guvernul Grindeanu în mai 2017.

Împrumuturile se fac în continuare fiindcă există un grad scăzut de colectare a veniturilor și un deficit bugetar care crează un dezechilibru major în buget. „În programul de guvernare, este aprobat un buget de 24 miliarde. Anul acesta, se adaugă la datorie și deficitul bugetar de 3%. Acest deficit nu poate fi acoperit din taxe curente. După cum vedeți, veniturile sunt mult mai mici. Avem datoriile din urmă care au ajuns la dată scadentă și le rostogolesc”, a declarat senatorul liberal Florin Cîțu. „De aici apar datoriile rezultate din refinanțare. Nu e o strategie foarte bună să refinanțezi de fiecare dată împrumuturile. Împrumuturile la termen scurt le refinanțezi. Ai o datorie pe care o rostogolești. Tu refinanțezi datoriile vechi cu datorii noi. Nu ai surplus la buget. Este o prostie să refinanțezi datoriile când avem creștere economică de 5,8%. În același timp, incompetența este și mai mare atunci când vedem ce se întâmplă cu banii. Banii se duc pe cheltuieli curente. Pe salarii, pe ajutoare sociale, pe subvenții. Tu nu pregătești economia pentru viitor. Nu reinventează PSD acum nimic nou. E o chestie prin care te împrumuți ca să dai salarii și pensii. Atunci, tu ești falimentar ca stat.”

Acest minunat guvern trebuie să înțeleagă că fără niște antreprenori puternici, care să poată să își plătească taxele la stat în mod onorabil, și fără o transparență nu o să ajungem nicăieri. Sistemul fiscal este foarte împovărător în România, în special pentru micul antreprenor. În plus, până la ora actuală, trebuia să avem deja o rectificare bugetară. Multe instituții se află în blocaj financiar.“, a spus Cristina Chiriac, președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:01 - Diaspora a ajuns la 800.000 de voturi, aproape de milionul atins în turul 2 din 2019
21:51 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după numărarea a peste 23% din voturi: Marcel Ciolacu și surpriza scrutinului, independentul Călin Georgescu, ocupă primele două locuri
21:40 - Mircea Geoană: „Sunt momente extrem de complicate, mă rog la Dumnezeu ca să ne țină în siguranță”
21:31 - Nicolae Ciucă (PNL), declarații după ce, potrivit exit-poll-urilor, a ratat finala prezidențială: „După ce aflăm rezultate finale vom lua decizii” (VIDEO)
21:25 - George Simion crede că rezultatele exit-pollurilor sunt o manipulare: „Vom câștiga la numărătoarea corectă a voturilor”
21:15 - Lasconi (USR): Votul de azi e o moțiune de cenzură la adresa PSD-PNL. Săptămâna viitoare voi vorbi cu partidele de dreapta pentru a pregăti de o majoritate parlamentară. Dragi români, vă rog nu mă lăsați singură! (VIDEO)
21:11 - Marcel Ciolacu, declarații despre Călin Georgescu: „Partenerii de coaliţie n-au înţeles că la acest lucru duce o astfel de campanie”
20:59 - Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu și Elena Lasconi intră în turul 2. Ce procente au obținut candidații
20:49 - Date exit-poll de la ora 20.00: Bătălie extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Surpriza colosală vine de la un independent
20:39 - Băsescu, ironii și hohote de râs în online, înaintea afișării rezultatelor exit-poll la prezidențiale: „Ghinion!!!!”