Protestele din ultimele zile din Capitală și din alte mari orașe au atras atenția mass-media din întreaga lume și au determinat o neliniște în rândul investitorilor pentru care România constituise până acum un exemplu, prin prisma efectelor generate de măsurile de austeritate aplicate de autorități. România ar putea să își piardă unul dintre cele mai importante atuuri în lupta cu criza: stabilitatea monedei naționale, avertizează un raport al băncii britanice Barclays, care își sfătuiește clienții să renunțe la moneda românească.
Elementul declanșator al mișcărilor de stardă din ultimele zile a fost o dispută legată de proiectul de reformă al sistemului de sănătate, care pe fondul încordării generate de măsurile de austeritate s-au extins ajungând să vizeze clasa politică și pe președintele Traian Băsescu, notează Barclay.
„Unii românii şi-au exprimat frustrarea legată de programul de ajustare economică. Teme ale protestelor sunt reducerile de salarii şi de locuri de muncă efectuate de guvern, tăierile în programele de asistenţă socială şi majorările de taxe. Frustrările au dus la violenţă şi furturi, care au cauzat răniri„, menţionează raportul.
Greșeala Guvernului
Specialiștii de la Barclay opinează că deși măsurile guvernului de reformă structurală de a doua generație privind sistemul de sănătate, educaţie, transport, administrarea taxelor şi impozitelor şi privatizări, au fost unele necesare în privința sănătății autoritățile au făcut o greșeală.
Noul proiect de reformă al sistemului de sănătate care prevede participare sectorului privat nu ar trebui să includă și privatizarea sistemului de urgență, spun cei de la Barclay, care menționează că acestei idei i s-a opus și Banca Mondială. Motivele pentru care reforma, de altfel necesară, nu ar trebui să se aplice și la sistemul de urgență fiind că aceste servicii ar trebui să aibă un statut aparte, fiind considerate de specialiștii britanici funcționale și eficiente.
„Subsecretarul de stat pentru serviciile de urgenţă, doctorul Raed Arafat, este îngrijorat că reformele ar putea compromite calitatea serviciilor de urgenţă. Preşedintele Băsescu l-a criticat dur, iar Arafat a demisionat. Demonstraţiile de joi au avut ca scop iniţial susţinerea lui Arafat. Ulterior, demonstranţilor li s-au alăturat protestatari care se opun programelor guvernamentale„, notează sursa citată.
Efecte negative
Deși decomdată efectele directe ale manifestațiilor la care au participat 13.000 de oameni în întrega țară par să nu fie fie foarte grave, Barclay avertizează că imaginea României a avut de suferit. Britanicii notează că mișcările de protest sunt cele mai grave din ultimii 10 ani.
“Nu este vorba de o schimbare majoră, dar se va reflecta negativ asupra guvernului ținând seama de faptul că în România a fost relativ liniște de ceva vreme”, spune Barclay.
Protestele dau curs unui sentiment anti-Băsescu, dar şi nemulţumirilor legate de măsurile de austeritate introduse de guvern. Acestea nu schimbă regulile jocului, dar reprezintă ceva negativ pentru guvern deoarece România a fost destul de tăcută. Noi demonstraţii vor urma probabil având în vedere alegerile parlamentare locale care vor fi organizate prosibil în noiembrie 2012″, scrie Barclays.
Deși doctorul Raed Arafat a revenit între timp pe poziția de subsecretar de stat la Ministerul Sănătății, Barclay își sfătuiește clienții să renunțe la portofoliile în lei și să transforme capitalul în euro. În cazul implementării unor măsuri nepopulare înainte de algeri specialiștii fiind de părere că există șanse ca instabilitatea din România să crească, potrivit zf.ro.
Raportul actual al celor de la Barcley este o lovitură pentru imaginea României cu atât mai mult cu cât precedentul raport din toamna lui 2011 era extrem de favorabil. În acel raport finanțiștii notau că România cu o creștere economică de 4,4% în trimestrul trei este cea mai plăcută surpriză din regiune.