Proteste în fața restaurantelor și a teraselor: „Transmitem un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 de angajați din această industrie”

Publicat: 17 08. 2020, 18:02
Foto: Inquam Photos

Mai multe proteste sunt anunțate pentru miercuri, între orele 17-18, în faţa restaurantelor şi a teraselor, de către angajații Horeca, în locațiile unde lucrează. În acest mod se dorește să se tragă un semnal de alarmă asupra efectelor cauzate de pandemia de COVID-19 asupra celor 400.000 de angajați care muncesc în acest sector.

“Ignoranţa autorităţilor este pe cale să ruineze una dintre cele mai importante industrii ale României! Dacă lucrezi în sau pentru industria Horeca participă la protestul de miercuri 19 august pentru a trage impreună un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 ce lucrează în această industrie”, au transmis reprezentanţii HoReCa pe pagina sa de Facebook.

Proteste în fața restaurantelor și a teraselor

Astfel, miercuri, între orele 17 şi 18 angajaţii HoReCa vor întrerupe vânzarea şi se vor poziţiona în faţa restaurantelor şi a teraselor cu pancarte, protestul urmând să respecte normele de prevenire a răspândirii Covid-19.

De asemenea, Organizaţia Patronală Hora a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban în legătură cu situaţia din acest domeniu. Astfel, Hora îşi exprimă îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea virusului Covid-19 în industria ospitalităţii, efecte care se resimt în toată industria turismului la nivel mondial.

Potrivit studiului comandat de Hora, împreună cu organizaţiile membre in APT (Alianţa Pentru Turism), efectuat pe o perioadă de 5 ani, aportul HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează: impact financiar direct (valoare adăugată) – 3,42%; impact social (salarii angajaţi şi aport consum) – 0,91%; impact financiar indirect (furnizori si investiţii) – 0,74%.

Documentul precizează că redeschiderea teraselor la 1 iunie nu a atras o creştere a numărului de persoane infectate.

“Putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranţă, în unităţile în care se respectă reglementările. Aşa cum s-a putut observa, creşterea numărului de îmbolnăviri a avut loc la două săptămâni de la începerea vacanţelor din zonele turistice. În lipsa unor reglementări clare, restaurantele au întâmpinat dificultăţi iar incapacitatea autorităţii centrale şi locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări şi controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situaţia pandemică în care ne aflăm”, a mai precizat sursa citată.

Proprietarii şi operatorii din HoReCa consideră, în scrisoarea deschisă adresată premierului Ludovic Orban, că sunt trataţi incorect de către guvern în comparaţie cu celelalte industrii. Reprezentanţii HoReCa solicită Guvernului redeschiderea în cel mai scurt timp a restaurantelor în interior, cu respectarea regulilor împotriva răspândirii COVID-19; asigurarea distanţării fizice prin menţinerea unui mese libere între două mese ocupate; evitarea aglomerărilor de persoane la ghişee şi grupuri sanitare; purtarea obligatorie a măştii de către client în momentul deplasării către grupurile sanitare, la intrarea sau ieşirea din restaurant.

Programul teraselor a fost prelungit

Premierul României a anunțat vineri adoparea unei noi măsuri în cadrul stării de alertă. Este vorba despre prelungirea programului de funcționare a teraselor, cu încă o oră.

„Am avut mai multe solicitări legate de prelungirea programului până la ora 24, pentru terase. Mi-am dat acordul”, a anunțatLudovic Orban, precizând că „va exista o decizie, dacă nu cumva a și fost adoptată, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pentru a prelungi programul până la ora 24”, a declarat prim-ministrul.

La începutul lunii, Premierul României s-a întâlnit cu reprezentanții industriei HoReCa. În urma discuțiilor, s-a luat decizia carestaurantele să rămână închise, până când numărul de infectări zilnice cu coronavirusva scădea.