Proteste ale fermierilor în toată Europa împotriva Green Deal. Restricțiile și obiectivele pachetului de măsuri afectează sectorul agricol

Publicat: 22 01. 2024, 10:16
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Furia fermierilor câștigă teren în toată Europa, scrie Le Monde într-un articol referitor la protestele organizate de agricultori în România și în alte state europene. Publicația franceză spune că aceștia își înmulțesc acțiunile împotriva Green Deal și a majorărilor de taxe la motorină.

Proteste ale fermierilor în toată Europa

Mediul rural european fierbe. Din Țările de Jos și până în România, în Polonia, în Germania și în sudul continentului, fermierii își exprimă nemulțumirile. După o săptămână de mobilizare masivă, fermierii germani au amenințat cu noi acțiuni, iar autoritățile se tem că protestele s-ar putea răspândi și ar putea deveni similare cu mișcarea de stradă a „vestelor galbene” care a marcat în Franța în perioada 2018-2019.

Deși protestele fermierilor a luat naștere din motive specifice sectorului sau au legătură cu decizii naționale, ele vin într-un moment în care au loc discuții încordate la Bruxelles.

Green Deal afectează sectorul agricol

Green Deal, sau Pactul Verde European, a fost denunțat de susținătorii agriculturii intensive, cum ar fi Federația Națională a Sindicatelor Fermierilor (FNSEA) sau organizația similară europeană, Comitetul Organizațiilor Profesionale Agricole-Confederația Generală a Cooperativelor Agricole (COPA-Gogeca), mai scrie Le Monde, potrivit Radio Rado România, transmite G4Media.ro.

Green Deal este susținut de Comisia Europeană și presupune o tranziție ecologică pentru cele 27 de națiuni din UE, cu obiective de reducere a utilizării de pesticide, dezvoltare a agriculturii ecologice și protecție a biodiversității.

„Dacă ambițiile Green Deal sunt justificate în contextul luptei împotriva schimbărilor climatice, ele pun probleme sectorului agricol. Subiectul a fost exploatat și dezbaterile s-au polarizat”, a recunoscut Jeremy Decerle, eurodeputat al Renew Europe.

Tensiunile sunt tot mai mari pe măsură ce ne apropiem de alegerile europarlamentare din iunie 2024.

„În 2024 sunt scadențe majore legate de alegerile europene. Trebuie să avem în vedere că 30% din bugetul european este destinat agriculturii”, a declarat și președintele FNSEA, Arnaud Rousseau, care a subliniat că „sunt multe puncte fierbinți pentru agricultura europeană”, explicând că „rădăcinile acestor proteste sunt aceleași: există o neînțelegere între realitatea de pe teren și deciziile luate de guvern”.

Klaus Dorre, sociolog al muncii la Universitatea din Jena (Thuringia), a remarcat că „fermierii apelează la metode mai agresive de protest, deoarece simt că nu sunt luați în considerare, dar sunt, în schimb, sub presiunea procesării și a concurenței, la fel ca industria”.

„Susținem fermierii germani. Suntem de acord cu ei în a pune sub semnul întrebării obiectivele Green Deal”, a afirmat un reprezentant al fermierilor francezi.