Propunerile din programul de guvernare prezentat de PNL: Reducerea TVA la 19% din 2016 și eliminarea taxei pe stâlp din 2017

Publicat: 28 02. 2015, 17:57
Foto: business24.ro

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a prezentat, sâmbătă, proiectul programului de guvernare al PNL, arătând că liberalii nu vor „întoarcerea la vremuri de austeritate”, ci propun investiţiile, creşterea economică şi măsuri de relaxare fiscală, cum ar fi reducerea TVA la 19% până la 1 ianuarie 2016.

„Măsurile de relaxare fiscale vor fi reducerea taxei pe stâlp progresiv până la zero la 31 decembrie 2016, reducerea accizei la carburanţi până la zero până la 31 decembrie 2016, plafonarea CAS la trei salarii medii brute pe economie pentru profesiile liberale, în fine, reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016”, a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă, scrie Mediafax.

Cătălin Predoiu a precizat că, în proiectul de program de guvernare, liberalii au în vedere, printre altele, reducerea abandonului şcolar, stoparea migraţiei medicilor, dezvoltarea infrastructurii, combaterea evaziunii fiscale, dar şi „curăţenie la companiile de stat care creează în continuare pierderi”.

„Noi nu vrem să vindem iluzii. Acest program nu se rezumă la o simplă reţetă fiscală. Noi trebuie să creăm un principiu că politica fiscală creează bugetul şi nu invers”, a mai spus Predoiu, arătând că este nevoie de reformă în administraţie, o mai bună colectare a veniturilor şi apoi de măsuri de relaxare fiscală.

El a menţionat că liberalii „nu vor atenta la independenţa justiţiei prin legi perverse sau închizând robinetul banilor”.

Nu mai vrem să ne întoarcem la vremuri de austeritate”, a adăugat Cătălin Predoiu.

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a arătat că a proiectul programului de guvernare va fi distribuit tuturor organizaţiilor PNL pentru dezbatere. „Vom avea dezbatere şi cu societatea civilă, mediul de afaceri şi partenerii politici, iar la începutul lunii martie acest proiect de program să fie aprobat în forurile de conducere ale partidului”, a precizat Blaga.

Potrivit proiectului pgramului de guvernare al PNL lansat sâmbătă de conducerea partidului, economia este obiect de securitate naţională pentru liberali, iar educaţia, sănătatea, demografia sunt obiective care necesită o acţiune pe termen lung, “pas cu pas”.

“Finanţele ţării au fost echilibrate printr-o austeritate dură şi sacrificii ale populaţiei, dar economia noastră este departe de ceea ce am putea fi”, se arată în programul de guvernare al PNL.

Potrivit acestui document, este nevoie de “un nou model economic naţional, pe termen lung, care să încurajeze puternic capitalul autohton”. De asemenea, PNL precizează că încurajarea capitalului şi antreprenoriatului autohton va fi o ţintă realizabilă printr-o fiscalitate mai relaxată, care va fi realizată, însă progresiv, în două etape, una până în 2016 şi alta până în 2020, după realizarea reformelor structural şi îmbunătăţirea colectării.

Politicile de stimulare fiscală vor fi implementate progresiv şi sustenabil, fără a pune în echilibru macrostabilitatea finaciară, se menţionează în program.

PNL vede în FMI, UE şi Banca Mondială parteneri de încredere pe termen lung, iar în aderarea la zona euro “un obiect fezabil”.

În proiectul de program prezentat de PNL se mai arată că „în principiu fiscalitatea va fi partajată clar între fiscalitate naţională şi fiscalitatea locală pentru a simplifica şi responsabiliza, ceea ce va antrena clarificarea sistemului de impozite şi taxe, responsabilitatea în administrarea şi colectarea acestora, elaborarea şi urmărirea execuţiei bugetelor pe niveluri de competenţă şi răspundere”.

„Efectul major aşteptat se referă la o reducere semnificativă, a numărului de impozite şi taxe de natură fiscală permiţând contribuabililor să-şi diminueze cheltuielile cu administrarea fiscală şi să le crească nivelul de competitivitate cu toate avantajele personale şi generale ce decurg din această măsura. Estimăm ca urmare a adoptării şi implementării Programului de guvernare sporirea consumului intern, a creşterii PIB-ului cu un ritm mediu anual de 5%, de creştere a încasării veniturilor fiscale de la aproape 32% în prezent la circa 38-40% din PIB, inclusiv prin diminuarea drastică a evaziunii fiscale”, susţin liberalii.

PNL mai susţine în acest program generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe şi impozite: 16% CAS plătit de angajat, 16% CAS plătit de angajator, 16% impozit pe profit, 16% impozit pe venit, 16%impozit pe dividende.

De asemenea, se face referire la introducerea a două cote diferenţiate de TVA, respectiv pentru alimente, medicamente, energie electrică, gaze naturale, cărţi, pe de o parte, şi pentru servicii turistice, transport în comun şi alte produse care vor fi convenite cu societatea romanească. „Nivelul acestora se va determina în funcţie de evoluţiile economice după aplicarea celorlalte politici publice”, se arată în program.

În proiectul liberalilor se mai vorbeşte despre „reaşezarea redevenţelor în cadrul unui sistem flexibil care să permită exploatarea rentabilă a depozitelor mature de hidrocarburi şi încurajarea explorării pentru descoperirea de noi rezerve, simultan cu creşterea veniturilor statului din redevenţe”.

”Vom combate prin acţiunea noastră guvernamentală o percepţie falsă, potrivit căreia guvernările de centru-dreapta nu se ocupă de solidaritate social şi protecţia socială”, mai arată PNL.

Educaţia, cercetarea, sănătatea şi demografia sunt considerate obiective strategice pentru PNL, liberalii propunând de asemenea un program naţional de dereglementare. Fiecare minister şi agenţie va analiza reglementările din domeniul de competenţă şi va propune comasări, abrogări, eliminarea reglementărilor inutile.