În curând s-ar putea să nu mai muncim 5 zile pe săptămână, ci numai 4. O propunere legislativă inedită a fost pusă în dezbatere la Camera Deputaţilor.
Potrivit proiectului de lege, angajaţii şi angajatorii care doresc ca timpul de lucru să fie de 10 ore pe zi, vor avea săptămâna de lucru de doar patru zile.
Cei mai avantajaţi de această măsură ar tinerii între 25 şi 40 de ani, absolvenţi de studii superioare, care se pot adapta mai uşor la un program prelungit.
Parlamentarii vor dezbate o propunere care vizează reducerea săptămânii la patru zile lucrătoare pentru angajații care vor lucra 10 ore pe zi.
"Pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normal a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână. Fiecare angajator stabilește împreună cu angajatul norma timpului de muncă, acesta putând fi și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână", se arată în propunerea legislativă.
Proiectul a fost deja înregistrat în dezbatere în Camera Deputaților. Anterior insa, a fost respins de senatori si a fost trimis la comisiile de specialitate.
Initiatorii sustin ca aprope jumătate dintre companiile americane au adoptat aceast soluție. Ea ar conveni, de altfel, atât unei părți dintre angajatori – care ar face în unele cazuri economii în privința stațiilor de muncă și a întreținerii locațiilor, cât și angajaților, care ar beneficia de un weekend prelungit la trei zile.
Saptamana cu patru zile lucratoare este populara in Olanda. Aici unul din trei angajati lucreaza in regim part-time sau 40 de ore in patru zile. In Marea Britanie, s-a optat pentru mai putine zile lucratoare si ture mai lungi.