Ministerul Finanţelor a publicat, luni, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede îngheţarea pensiilor în acest an, neacordarea de vouchere de vacanţă și eliminarea acelui spor de 30% care era acordat până acum angajaților din prefecturi implicaţi în activităţi de combatere a pandemiei. Proiectul mai prevede că studenţii vor plăti jumătate din preţul biletelor pentru călătoria cu trenul.
Potrivit Agerpres, proiectul de act normativ prevede că valoarea punctului de pensie se menţine anul acesta la 1.442 lei și abia din 2022 să fie majorat cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
„Cuantumul efectiv al majorării şi data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se precizează în nota de fundamentare.
Sporul dat angajaților din prefecturi pentru lucrul în contextul pandemiei nu va mai fi acordat, motivul fiind că acesta a creat o situaţie discriminatorie şi a generat nemulţumiri în rândul altor categorii de angajați implicați și ei în activităţi de prevenire şi combatere a COVID-19.
Ministerul de Finanțe a mai propus și amânarea până în aprilie 2022 a intrării în vigoare a Legii 195/2020 privind statutul personalului feroviar, care trebuia aplicată din primăvara acestui an. Asta pentru că legea instituie drepturi de natură salarială şi de asistenţă socială cu impact asupra bugetului de stat generat.
Proiectul de Ordonanță de Urgență mai prevede că studenţii beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Vor beneficia de gratuitate doar studenţii orfani sau cei proveniţi din casele de copii.
„Liderii coaliției și-au asumat un deficit bugetar de 7.16. Am prezentat acest buget public, am făcut alocările, vedem în acestă dezbatere. A fost publicat bugetul săptămâna trecută pentru a vedea dacă există nevoi în unele zone. S-au identificat zone, dar sunt sume mici, câteva credite de angajament, cred că la Ministerul Sănătății vor mai fi puse credite de angajament, ceea ce înseamnă că pot să mai facă contracte”, a declarat, luni, premierul Florin Cîțu.
Duminică, șeful Guvernului a vorbit despre situația economică dificilă în care trebuie adoptat acest buget: „În primul rând ne bazăm pe o realitate dură. Venim după trei ani de guvernare PSD și un an de pandmeie. În acestă perioadă cheltuielile au crescut fără niciun fel de legătură cu sustenabilitatea sau creșterea economică în perioada 2017 – 2019, iar în anul de pandemie a trebuit să creștem cheltuielile, în timp ce economia a stagnat sau a scăzut”.
La rândul său, Ludovic Orban, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, a vorbit despre rigorile și condițiile ce trebuie îndeplinite în întocmirea bugetului: „Trebuie să ne încadrăm într-o țintă de deficit cât mai apropiată de 7%, trebuie să respectăm o nevoie de reducere a deficitului structural, de reducere a cheltuielilor pe termen mediu și lung și, în același timp, să menținem sistemul de taxe și impozite fără să introducem taxe și impozite noi”.