Proiect de lege trecut de Senat. Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie

Proiect de lege trecut de Senat. Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Salariul minim brut va crește, de la 1 ianuarie, dacă va trece de Camera Deputaților, iar de Senat acest proiect a trecut deja.

Cât va fi salariul minim brut

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a anunțat că salariul minim brut va ajunge la 4.100 de lei de la 1 ianuarie, confrom observatornews.

„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

Alte măsuri prevăzute de proiect

Proiectul de lege legat de salariul minim European a fost adoptat, luni, de Senat, cu 90 de voturi „pentru”. De la 1 ianuarie 2025, acesta va crește la cel puțin 4.100 de lei brut, cee ace înseamnă că românii vor primi 2.450 de lei în mână, față de 2.363 de lei cât primesc în prezent.
Proiectul de lege include și măsuri care să vizeze toată legislația muncii, precum controale mai frecvente la firmele care au probleme. Astfel, neacordarea salariul de bază minim brut pe țară va fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 3.000 și 5.000 de lei pentru fiecare persoană care nu a primit salariul minim.

Proiectul va intra în dezbatere în Camera Deputaților, iar termenul de adoptare este 27 octombrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`