Programul Prima Casă desființat de anul viitor? Pipera: Este o bombă biologică cu ceas (VIDEO)
Programul "Prima casă" naşte noi controverse! Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre cei mai aprigi susţinători ai legii dării în plată, spune, într-o postare pe Facebook, că viitorul Guvern nu trebuie să mai aloce bani suplimentari acestui program. Asta în condiţiiile în care actualii guvernanţi ar putea adopta o lege prin care creditele "Prima casă" ar putea fi acordate chiar şi fără avans familiilor sărace."Este o bombă bilogică cu ceas", spune Piperea.
Principala problemă a programului este că cei care iau un credit "Prima Casă" au salarii foarte mici, spune avocatul Gheorghe Piperea. Iar pericolul ca acei oameni să nu-şi mai poată plăti ratele este uriaş.
"La momentul în care s-a emis directiva creditelor imobiliare 2014-2017, s-a spus de către Comisia Europeană: nu trebuie să dai credit acelor persoane care nu au un rating, niște venituri, acum și pe 25 de ani insuficiente pentru a acoperi acel credit. Pentru că este o iresponsabilitate, este un pericol atât pentru acele persoane, cât și pentru bănci. Și persoanele acelea, și băncile urmând peste 6-7 ani să vină și să întindă mâna și să ceară favoarea de la bănci de la stat, pe banii contribuabililor" a scris Gheorghe Piperea, pe Facebook.
Pericolul este cu atât mai mare, spune Piperea, cu cât dobânzile sunt în continuă creştere.
"De acum încolo trebuie să ne așteptăm la o creștere a Robor-ului. Robor-ul este indexul de dobândă interbancară. Chiar cei din Consiliul Fiscal anunțau zilele trecute că trebuie să ne așteptăm la o dublare sau chiar o triplare a Robor-ului. Ceea ce va însemna o dublare sau o triplare a ratelor acestor persoane. În condițiile în care veniturile lor nu au cum să crească" a afirmat Piperea.
"Este o bombă biologică cu ceas": Avocatul Gheorghe Piperea nemulțumit de modificările la programul "Prima Casă"
#DIRECT_ONE_b0ysxt#
A majora numărul creditorilor în aceste condiţii, este o nebunie completă, consideră avocatul. Tocmai de aceea, continuă Pipera, Guvernul care va veni după alegeri nu trebuie să mai aloce bani suplimentari pentru programul Prima Casă.
Declaraţiile avocatului Gheorghe Piperea vin în contextul în care, potrivit unei noi iniţiative legislative, inclusă în Strategia Naţională a Locuirii, creditele "Prima Casă" ar putea fi acordate și fără avans familiilor tinere cu venituri mici.
Totodată, Ministerul Finanţelor a propus ca programul să fie modificat în aşa fel încât în următorii cinci ani procentul de garantare de către stat se fie menținut la 50% doar pentru imobilele cu destinația de locuință mai noi de 5 ani sau consolidate în ultimii 5 ani față de data acordării creditului, în timp ce pentru celelalte credite procentul va fi redus la 40%.
În primii doi ani plafonul anual de garantare pus la dispoziția băncilor va fi de 2 miliarde lei, iar pentru următorii trei ani va scădea la 1,5 miliarde lei.