Program de lucru redus, sprijinit de stat. Propunerea Comisiei Europene care ar putea evita concedierile din cauza pandemiei de COVID-19

Publicat: 01 04. 2020, 16:35
Foto: pixabay.com

O propunere venită din partea Comisiei Europene ar putea fi soluția pentru ca angajații să-și păstreze slujbele, în contextual pandemiei de coronavirus care afectează economiile din blocul comunitar.

O schemă de program de lucru redus la nivelul UE, care ar urma să fie sprijinită de stat, a fost propusă de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei.

Ideea a pornit de la programul de muncă redusă al Germaniei (Kurzarbeit), schemă utilizată cu success în timpul crizei financiare din 2008.

Mai exact, statul german plăteşte o parte din salariul unui angajat astfel încât companiile să nu desființeze locurile de muncă în perioadele în care economia întâmpină dificultăți.

„Companiile plătesc salarii angajaţilor lor chiar dacă, în prezent, nu fac bani. Europa vine acum în sprijinul lor cu o nouă iniţiativă. Programul este destinat să ajute Italia, Spania şi toate celelalte state care au fost grav lovite. Şi va face acest lucru graţie solidarităţii celorlaltor state membre”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, notează Reuters.

Deși nu a fost precizată modalitatea prin care această schemă va fi finanțată, Ursula von der Leyen a adăugat că programul va fi garantat de toate statele membre UE.

Uniunea Europeană este în pragul unei crize economice severe, pe fondul pandemiei de coronavirus.

„Va fi o criză financiară fără precedent, o criză a economiei reale. Acesta este un război și va dura”, a afirmat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, citează AFP.

Conform celor mai recente date Eurostat, în luna februarie 2020 (perioada dinaintea declanțării pandemiei), în Uniunea Europeană rata şomajului a rămas stabilă la 6,5%, dar specialiștii prevăd o creștere a șomajului, pe fondul măsurilor de izolare impuse de autorități.

În România, Ministrul Muncii a declarat că Guvernul s-a pregătit pentru un milion de contracte individuale de muncă suspendate.

În prezent, au fost suspendate 500.000 de contracte, însă ministrul a afirmat că nu se așteaptă ca cifra să rămână aici.

”Noi ne-am făcut o estimare în două etape. O etapă care ar fi însemnat că sunt aproximativ 500.000 de contracte de muncă individuale suspendate, respectiv un milion. Suntem pe la jumătatea acestui scenariu. Noi ne-am pregătit cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea unui numar de un milioan de contracte suspendate. În acest moment suntem la jumătate. Sigur, nu înseamnă că ne așteptăm ca cifra să rămână aici, ci doar ne-am pregătit pentru dublul numărului pe care îl avem în acest moment”, a declaratVioleta Alexandru.