Războiului din Ucraina a atras după sine efecte negative și asupra pieței agricole, care vor fi parțial compensate anul agricol viitor de producții mai mari la produse agroalimentare de bază. UE caută produse alternative, iar fermierii produc mai mult din ceea ce importau de obicei din Ucraina. Chiar și așa, Comisia Europeană se așteaptă la prețuri „deosebit de ridicate” în acest an și 2023.
Atât războiul din Ucraina, cât și creșterea prețurilor la gaz și energie au creat presiuni pe piețele agricole, inclusiv în UE. Anul agricol 2022/2023 se anunță însă unul promițător, existând conjuncturi care ar putea echilibra într-o oarecare măsură cererea cu oferta de pe piața mondială. Majoritatea produselor vor avea un preț mai mare din cauza costurilor de producție ce implică utilizarea combustibili și îngrășăminte.
Conform prognozei din partea Comisiei Europene, luându-se în calcul o evoluție medie a vremii pe timp de primăvară și vară, producția totală de cereale din UE ar putea ajunge la aproximativ 300 milioane de tone, cu 1,5% mai mare față de anul precedent.
Se estimează că producția de grâu moale va ajunge la 131,3 milioane de tone, cea de orz la aproximativ 54 milioane de tone și cea de porumb la 74 milioane de tone, având în vedere creșterea suprafeței cultivate la grâul de iarnă (plus 1% până la 20,7 milioane de hectare), orzul de iarnă ( plus 1%, până la 4,8 milioane de hectare), secară (plus 2,9%) și porumb.
Chiar și așa, se preconizează că suprafețele de grâu dur și triticale vor scădea cu aproximativ 4%, ajungând la 2,1 și, respectiv, 2,5 milioane de hectare.