Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a declarat marți, pentru B1 TV, că guvernanții înșiși determină creșterea prețurilor prin majorarea accizelor la carburant, care antrenează scumpiri în lanț, și prin majorarea salariilor și a pensiilor nenaturală, forțată, adică în lipsa unei productivități în creștere a economiei românești. Profesorul de economie a mai explicat și de ce impozitarea progresivă nu e o soluție pentru România.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
„Trebuie să readucem țara într-un echilibru și atât timp cât nu pare să existe voință politică pentru a reduce costurile, trebuie să aducem de undeva mai mulți bani.
Când vorbim despre creșterea TVA, aceasta este o măsură care ar putea să aducă mai mulți bani la buget într-un timp relativ scurt, însă celelalte măsuri propuse despre care eu am tot spus că nu sunt potrivite pentru modul în care funcționează economia românească, mă refer aici mai ales la impozitarea progresivă, acestea nu doar că nu garantează creșterea veniturilor la bugetul de stat, însă în cazul impozitării progresive sunt șanse foarte mari să ajungem în situația în care vom colecta, de fapt, mai puțini bani”, a declarat Christian Năsulea.
Acesta a explicat apoi că impozitarea progresivă nu va funcționa deoarece oamenii care vor trebui să implătească statului mai mult vor face tot posibilul să evite acest lucru.
Acesta a mai susținut că vom avea o presiune suplimentară pe prețuri din cauza majorării accizelor și creșterii artificiale a salariului minim, ambele de la 1 iulie, decise de Guvern.
„Ce se va întâmpla este că vom avea o presiune asupra prețurilor indusă de aceste creșteri de taxe, deci taxele care se duc către statul român vor fi responsabile pentru creșterea prețurilor pe toată linia. Pentru că mereu așa se întâmplă, dacă scumpim carburanții și energia, lucrul ăsta se va reflecta foarte rapid în toate prețurile.
Mai important, să nu uităm că atunci când avem o creștere (nenaturală, forțată – n.r.) a veniturilor (…) ajungem în situația în care aruncăm bani în plus pe piață, bani care crează un dezechilibru raportat la productivitatea eocnomiei românești, care oricum a scăzut foarte mult, suntem aproape de zero, aproape de stagnare economică. Deci dacă nu crește productivitatea economiei, dar crește cantitatea de bani de pe piață, pentru că politicienii au decis asta, vom avea oricum creșteri de prețuri.
Deci ajungem în situația în care avem două tipuri de forțe care împing prețurile în sus și care afectează viața cetățnilor”, a mai explicat profesorul Christian Năsulea, pentru B1 TV.