Produsul al cărui preț crește lunar. Cât costă acum, după scumpiri în lanț

Produsul al cărui preț crește lunar. Cât costă acum, după scumpiri în lanț
Sursă foto: Pixabay

Prețul laptelui crește de la o lună la alta. Motivele sunt seceta, inflația, dar și faptul că unele magazine nu respectă plafonarea adaosului comercial. Din vară și până acum, unele sortimente s-au scumpit cu peste 20%, ajungând să coste și 7 lei litrul.

În vară, un sortiment de lapte cu 1,5% grăsime costa 5 lei, iar acum a ajuns la prețul de 6 lei şi 29 de bani. În băcănii, o sticlă de lapte cu 3,5% grăsime costa 9 lei, iar acum a ajuns la 10,5 lei. Pe zi ce trece, comercianţii sunt anunţaţi de producători că urmează să crească preţurile, potrivit Observator News.

„Odată cu finalul verii au fost o serie de scumpiri pe zona de lapte. În medie, cred că undeva la 15% am avut o majorare a preţurilor, pe produsul final la raft. Scumpirile au început undeva la finalul lunii august şi încă mai avem notificări că urmează o nouă serie de scumpiri”, a declarat Ionuț Grama, proprietar Băcănie.

Producția slabă – unul dintre motivele scumpirii laptelui

Pe lângă inflație, producția slabă de lapte este unul dintre motivele care au cauzat scumpiri ale produsului la raft.

„Avem 4 firme care ne-au anunţat creşteri de preţuri. Cu 2, 3, 5%. Unele sunt cauzate de inflaţie, pentru că e clar că inflaţia duce şi preţurile în sus, dar unele sunt cauzate şi de lapte mai puţin pe piaţă”, spune Feliciu Paraschiv, Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii.

La rândul lor, fermierii dau vina pe secetă pentru producția slabă. Acesția spun că, din cauza secetei, s-au văzut nevoiți să renunțe la o parte din animale. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la producția de lapte pe cap de vacă, cu aproximativ trei mii de litri anual, arată ultimele date publicate de Eurostat, potrivit Click.

Plafonarea adaosului comercial nu a fost respectată de toți comercianții

Majorările de la raft sunt, în unele cazuri, din vina comercianților. Unii nu ar respecta plafonarea adaosului comercial pentru mai multe sortimente de lapte şi iaurt. Neregulile au ajuns şi la urechea ministrului agriculturii.

„Agenţia Naţională Fiscală să verifice ordonanţa care este în vigoare până la 31 decembrie. Sunt anumite sesizări din partea anumitor procesatori că ar fi anumite practici comerciale neloiale. Ştie ANAF-ul. O să meargă în verificări în perioada următoare”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Amenzile pentru cine nu a respectat legea ajung la 100.000 de lei pentru fiecare produs la care nu s-a aplicat plafonarea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:05 - Emil Dumitru (PNL), după scandalul privind planșeul Unirii: Am ajuns într-o situație penibilă. Cred că trebuie să clarificăm foarte bine, pe viitor, în legislația națională, care sunt competențele Primăriei Generale și primăriilor de sector
21:57 - Nicolae Ciucă: „M-am opus Cortinei Roșii de Fier care amenință să cadă după decizia CCR, mă opun și gardurilor puse cu forța”
21:45 - Radu Miruță, despre scandalul lucrărilor la planșeul din Piața Unirii: „Niște instituții naționale nu pot să stabilească cadastrul pe suprafața cărei primării este” (VIDEO)
21:37 - Marcel Ciolacu intervine în scandalul privind planșeul Unirii: Într-o democrație consolidată, dreptatea nu se face cu buldozerul, ci prin instituțiile statului. Aici nu este vorba de cine strigă mai tare
21:27 - Rareș Hopincă, despre scandalul privind planșeul Unirii: Primarul General nu poate emite dispoziții de demolare pentru o proprietate aparținând altcuiva, pentru o proprietate privată. Dispoziția e ridicolă în sinea ei (VIDEO)
21:07 - Prefectul Capitalei atacă în instanță dispoziția lui Nicușor Dan de desființare a șantierului
21:03 - Alina Gorghiu: Anul trecut am adus aproape 900 de fugari în România, iar anul acesta, până la finalul lunii septembrie, am reușit să aducem aproape 620 de fugari (VIDEO)
21:02 - Plimbările cu mașina funerară au devenit virale pe rețelele de socializare. Cum răspund autoritățile
20:51 - Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: „Cam toată lumea știe care va fi finala pentru președinție”
20:33 - Animalul care trăiește exclusiv în România. Aparține unei specii preistorice și este considerat „fosilă vie”